Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiĐokić: Uspješan energetski sektor treba sačuvati

Đokić: Uspješan energetski sektor treba sačuvati

UGLJEVIK, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić najavio je danas odlučnu namjeru da se izgradnjom energetskih i privrednih objekata sa što većim prostorom za novo zapošljavanje obezbijedi bogatiji i kvalitetniji život građana Republike Srpske.

“Imamo mi danas i mnogo problema. Mnogi ne vjeruju u projekat ni Republike Srpske niti sve ono što taj projekat znači, ali se sa tim uspješno politički nosimo i borimo”, izjavio je Đokić na svečanoj akademiji u Ugljeviku povodom krsne slave Rudnika i termoelektrane /RiTE/ “Ugljevik” i 30 godina uspješnog rada ovog energetskog giganta.

On je izrazio uvjerenje da će puni politički i društveni koncenzus biti sačuvan da bi se očuvale sve vrijednosti koje su bitne srpskom narodu i Republici Srpskoj.

“To je bitno kako bi i u budućnosti imali prostora da autonomno donosimo odluke, kreiramo i sprovodimo politike razvoja koje će doprinijeti boljem životu ljudi na ovim prostorima”, ocijenio je Đokić.

Đokić je rekao da Republika Srpska svake godine u sektoru energetike ostvaruje velike rezutate, zahvaljujući kapacitetu koji pruža mogućnost proizvodnje 1.100 megavata električne energije.

“Naravno da nam je cilj da u narednim godinama to bude znatno više”, rekao je on.

Đokić je naglasio da “Elektroprivreda Republike Srpske” u vremenu liberalizacije tržišta mora biti osposobljena da bude konkurentna i da cijenom električne energije treba sačuvati održivost proizvodnje struje, te ocijenio da to daje višestruku vrijednost za život Repubike Srpske.

“Politika nižih cijena električne energije je politika koju dugi niz godina vodi Vlada Republike Srpske, ali moramo biti svjesni toga da ne možemo ostati sa najnižom cijenom jer sa takvom cijenom najdirektnije ugrožavamo svoju `Elektroprivredu` i sva njena proizvodna preduzeća”, rekao je Đokić.

Prema njegovim riječima, u toku su reformske aktivnosti koje će kroz nove zakone ove i naredne godine obezbijediti da bude ostvaren posebno važan cilj urednog i kvalitetnog snabdijevanja strujom za građane i privredu u Republici.

“Sačuvaćemo politiku nižih cijena, ali ne možemo prodavati svoj proizvod ispod one cijene koja nije ekonomična i koja nam nanosi direktnu ekonomsku štetu”, rekao je Đokić.

On je istakao da očekuje razumijevanje za politiku koju vodi Republika Srpska kako bi se sačuvao ovaj pristup, naglasivši potrebu da se cjenovnom politikom istovremeno zaštite i svi proizvodni kapaciteti.

Povodom slave i jubileja RiTE “Ugljevik”, Đokić je rekao da je ovaj kolektiv vrlo prestižan i najvažniji proizvođač struje u Srpskoj.

Prema njegovim riječima, rad RiTE “Ugljevik” bitno je mijenjao život u cijeloj regiji, a Ugljevik je uz ovo preduzeće postao moderan industrijski centar.

“Vlada je sektor energetike proglasila jednim od najvitalnijih sektora privrednog rasta i razvoja Republike Srpske i ubuduće će ulagati u ovu oblast”, kaže Đokić.

On je rekao da Vlada podstiče izgradnju energetskih objekata i iz obnovljivih izvora kao što su hidrocentrale i vjetroelektrane.

Đokić je naveo da je do sada dato 70 koncesija za podizanje malih energetskih objekata, 14 ih je već izgrađeno, a izgradnja još 14 je u toku širom Republike Srpske.

“Time Republika Srpska postaje još značajniji proizvođač električne energije i regija koja ima visokoakumulativan proizvod koji daje doprinos ukupnom razvoju”, istakao je Đokić. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti