Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasRusija i Ukrajina: Ko je zavrnuo gas

Rusija i Ukrajina: Ko je zavrnuo gas

MOSKVA, Rusija je saopštila danas da je prekinula isporuke gasa Ukrajini pošto nije uplatila avans za nove količine, dok je Kijev saopštio da je prestao da kupuje ruski gas jer može da ga nabavlja drugdje.
Ruska kompanija Gasprom je upozorila da postoji ozbiljna opasnost od poremećaja u isporukama gasa za Evropu. Ukrajina je obećala da će obezbjediti tranzit gasa, a Brisel je rekao da nije posebno zabrinut kada je riječ o snabdjevanju gasom.

Ovaj najnoviji sukob između Moskve i Kijeva oko gasa izbio je u trenutku dok rastu tenzije zbog sabotaže dalekovoda koja je poluostrvo Krim ostavila u mraku. Tenzijama je doprinjela i odluka ukrajinskih vlasti da zatvore vazdušni prostor za ruske avione.

Rusija je 12. oktobra, poslije prekida tokom leta, obnovila isporuke gasa Ukrajini, zahvaljujući dogovoru koji predviđa da Kijev unapred plaća naručene količine.

Ukrajinsko preduzeće Naftogas je danas u 8.00 časova povuklo sve plaćene količine gasa, a nije uplatio nove zbog čega je Gasprom prekinuo snabdjevanje.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je rekao na sjednici vlade da je vlada naložila Naftogasu da više ne nabavlja gas u Rusiji.

“Nisu oni prestali da nam isporučuju gas već smo mi prestali da ga kupujemo”, rekao je on. “Ponude naših evropskih partnera su mnogo interesantnije od ponuda naših suseda na istoku”, rekao je Jacenjuk.

Naftogas je u saopštenju precizirao da će kupovati ruski gas, “ako bude potrebno zavisno od potrošnje u Ukrajini i ponude na evropskom tržištu”. U međuvremenu, ukrajinska kompanija će samo prosljeđivati ruski gas u Evropu.

Gasprom je međutim upozorio da rezerve u podzemnom skladištima gasa u Ukrajini nisu dovoljne da bi se garantovao tranzit ruskog gasa u Evropu.
“Odluka da se ne kupuje ruski gas izlaže ozbiljnom riziku isporučivanje gasa Evropi preko ukrajinske teritorije i pokrivanje potreba ukrajinskih potrošača tokom predstojeće zime”, saopštila je ruska kompanija.

Evropa nabavlja oko 15 odsto gasa preko ukrajinske teritorije.

“Već godinu i po dana pokazuujemo da smo u stanju da garantujemo tranzit ruskog gasa bez poremećaja nezavisno od toga da li ga Ukrajina nabavlja ili ne”, rekao je direktor ukrajinske kompanije Andrij Kobolev.

Dogovor Kijeva i Moskve oko gasa, koji je postignut uz posredovanje EU u septembru, važi do kraja marta, osim kada je riječ o cijeni za prvo tromjesečje naredne godine koja treba još da se utvrdi u pregovorima.

Evropska komisja je saopštila da nije „preterano zabrinuta“.

„Protok gasa ka EU je normalan, zalihe su na istom nivou kao i prošle godine u ovo vreme, odnosno 60,5 milijardi kubnih metara“, navela je jedna portparolka, dodajući da Ukrajina sopstvene potrebe pokriva iz sopstvene proizvodnje i uvozom iz Slovačke.

U noći između 21. i 22. novembra u eksplozijama su uništena dva dalekovoda na ukrajinskoj teritoriji koji su strujom snabdjevali Krim, pa se ova teritorija pripojena Rusiji našla u mraku. Predsjednik Rusije Vladimir Putin za ovo je optužio ukrajinske vlasti.

„Jasno je da se bez njihovog prećutnog odobrenja ovo nije moglo dogoditi“, rekao je on u nastupu na televiziji.

Ova kriza između Moskve i Kijeva dodatno je pogoršana odlukom Ukrajine, objavljenom 23. novembra, da se obustavi isporuka robe na Krim.

Premijer Ukrajine Aresnij Jacenjuk najavio je 25. novembra zabranu ruskim avionima da preleću preko Ukrajine kako bi se izbjegle „provokacije“. Od kraja oktobra već su zabranjene direktne aviolinije između dve zemlje. AFP

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti