Nedjelja 16. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiSkok zaliha u SAD-u ponovo spustio cijene nafte prema 45 dolara

Skok zaliha u SAD-u ponovo spustio cijene nafte prema 45 dolara

LONDON, Cijene nafte ponovo su se u srijedu spustile na međunarodnim tržištima prema 45 dolara budući da se interes investitora nakon neočekivano snažnog skoka zaliha u SAD-u preusmjerio s Bliskog istoka na prekomjerno snabdjevanje.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 76 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 45,36 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 61 cent nižoj cijeni, od 42,26 dolara. U utorak je okončao trgovanje u plusu 1,12 dolara.
Tržišta je u utorak katapultirala vijest o turskom obaranju ruskog vojnog aviona u blizini tursko-sirijske granice. Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je avion napadnut u sirijskom vazdušnom prostoru, upozorivši na ozbiljne posljedice takvog poteza.
Turski je predsjednik Tayyip Erdogan juče izjavio da Ankara ne želi eskalaciju sukoba, tumačeći da su obaranjem zrakoplova željeli zaštititi sebe i “prava naše braće” u Siriji.
U srijedu se pažnja tržišta ponovo preusmjerila na prekomjerno snabdjevanje, nakon što su podaci Američkog instituta za naftu (API) pokazali da su američke zalihe sirove nafte poskočile u prošlom tjednu za 2,6 miliona barela, skoro dvostruko više nego što su analitičari očekivali.
“Snažan rast zaliha u Sjedinjenim Državama bio je iznenađenje i ponovo je usmjerio pažnju na snabdjevanje koja već dugo pritišće tržište”, tumači Hans van Cleef iz holandskog ABN Amroa.
Američka vlada trebala je objaviti službe podatke o zalihama u kojima će analitičari tražiti potvrdu API-jevih podataka.
Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) juče na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 39,59 dolara, što znači da je porasla 1,24 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan. Hina

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti