Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaFoča: Podrška gradnji malih hidroelektrana u skladu sa uslovima iz dozvole

Foča: Podrška gradnji malih hidroelektrana u skladu sa uslovima iz dozvole

FOČA, Skupština opštine Foča usvojila je danas više zaključaka kojima zahtijeva od koncesionara malih hidroelektrana da dosljedno poštuju odredbe iz ekološke dozvole i da prije početka radova upoznaju lokalno stanovništvo o svim aspektima investicije, da bi se otklonili svi eventualni nesporazumi.

Odbornici su podržali gradnju elektrana, ali su zatražili od nadležnih inspekcijih organa da kontrolišu radove i da preduzimaju određene mjere u slučaju kršenja odredaba iz dozvole, dok je od resornog ministarstva Republike Srpske zatraženo da prije izdavanja koncesije za gradnju male hidroelektrane, obavijesti lokalnu zajednicu.

Skupštinskim zaključcima, opštinsko Odjeljenje za finansije zaduženo je da na početku svake godine informiše Skupštinu o uplaćenim koncesijama, a cijela opštinska administracija da bude jedna vrsta servisa koncesionarima.

U informaciji o izgradnji malih hidroelektrana, koja se našla danas pred odbornicima, navodi se da je na području opštine Foča od 2005. do 2012. godine dodijeljeno 13 koncesija za gradnju malih hidroelektrana.

Do sada je samo jedan koncesionar, preduzeće “Siming trejd” iz Foče izgradilo elektranu na rječici Oteši planirane godišnje proizvodnje 4.500 megavat časova, koja je počela da radi u junu 2014. godine, a koja je koštala 3,2 miliona KM.

U toku je gradnja male elektrane na rijeci Govzi, BG-1-Jeleč, planirane godišnje proizvodnje između 20 i 22 miliona kilovat časova.

Ostoja Storebra, direktor banjalučkog preduzeća “Elektros” koje gradi ovu elektranu, upoznao je odbornike da je to polovina godišnje potrošnje struje opštine Foča.

“Ukupna investicija je od 12 do 13 miliona maraka, a elektrana bi trebalo da počne da radi u februaru ili martu 2016. godine. Mi smo se obavezali Mjesnoj zajednici Jeleč da nadoknadimo sve štete na infrastrukturi ukoliko ih bude, a do sada šteta nema”, rekao je Storebra.

On je naglasio da će se od koncesione naknade za ovu elektranu u budžet opštine Foča godišnje, u narednih 30 godina, slivati između 100.000 i 150.000 maraka, te da će elektrana zapošljavati, najvjerovatnije, tri radnika.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić rekao je da nije poznata dinamika izgradnje ostalih malih hidroelektrana.

“Najbliža realizaciji je, takođe, na rijeci Govzi, mala elektrana čiji je koncesionar preduzeće `Eling` iz Teslića koje je našlo partnera iz Slovenije i koje bi moglo da krene sa investicijom. Neke od elektrana, kao one na području Nacionalnog parka `Sutjeska` uslovljene su nedonošenjem prostornog plana, a elektrane na rijeci Ćehotini su u fazi pribavljanja dozvola”, rekao je Mašić.

Odbornici opozicije nisu učestvovali u skupštinskoj raspravi, a odbili su i da se izjasne o zaključcima, jer su ranije tražili da o ovoj temi bude održana posebna sjednica. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti