Srijeda 17. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasZemlje istočne Evrope žele blokadu "Sjevernog toka 2"

Zemlje istočne Evrope žele blokadu “Sjevernog toka 2”

BRISEL, Evropska komisija primila je pismo zemalja istočne Evrope koje traže blokadu projekta “Sjeverni tok 2”, rekla je portparol Evropske komisije Ana-Kaisa Itkonen.

“Mogu da potvrdim da smo primili pismo”, rekla je ona, dodajući da će Evropska komisija razmotriti situaciju i ponuditi odgovor.

“Fajnenšel tajms” objavio je juče da je devet zemalja centralne i istočne Evrope, predvođeno Poljskom i Slovačkom, podnijelo peticiju u cilju blokiranja gradnje gasovoda “Sjeverni tok 2”, koji, navodno, potkopava energetsku bezbjednost EU.

U zajedničkom pismu predsjedniku Evropskog savjeta Donaldu Tusku traži se da se predloženi gasovod između Rusije i Njemačke stavi na dnevni red narednog samita lidera EU kako bi se izvršio pritisak na Brisel da ne odobri ovaj projekat.

Novi gasovod, koji će biti drugi koji će spojiti Rusiju i Njemačku ispod Baltičkog mora, “povećaće zavisnost Evrope od ruskog ‘Gasproma'”, kaže se u pismu, prenio je TASS.

U pismu se navodi da je taj projekat u suprotnosti sa politikom EU o energetskoj bezbjednosti i diverzifikaciji, dok vodeće zemlje koje ga podržavaju stavljaju “svoje vlastite ekonomske potrebe ispred svoje energetske bezbjednosti”.

Kompanije “Gasprom”, BASF, E.ON, OMV, “Šel” i ENGIE potpisale su 4. septembra sporazum o gradnji sistema transporta gasa “Sjeverni tok 2”, izvozno orijentisanog gasovoda ukupnog godišnjeg kapaciteta od 55 milijardi kubnih metara od Rusije do Njemačke preko Baltičkog mora.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti