Srijeda 29. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiU rad pušten dalekovod "Ugljevik - Priboj"

U rad pušten dalekovod “Ugljevik – Priboj”

UGLJEVIK, Puštanjem u rad 35-kilovoltnog dalekovoda “Ugljevik-Priboj”, vrijednog 700.000 KM, biće znatno poboljšan kvalitet snabdijevanja strujom 1.400 potrošača sa područja opštine Lopare.

Dalekovod je zajednička investicija RiTE “Ugljevik” i “Elektro-Bijeljine” koji u projektu učestvuju sa po 50 odsto.

Direktor “Elektro-Bijeljine” Zlatan Lazarević rekao je da će potrošači od danas imati znatno bolje snabdijevanje, koje je bilo ugroženo elementarnim nepogodama.

On je istakao da će ovom investicijom, jednom od najznačajnijih u posljednjih 10 godina kada je riječ o “Elektro-Bijeljini”, biti riješeno i pitanje kopa Rudnika i termoelektrane /RiTE/ “Ugljevik”.

“Postavljena su 32 rešetkasta stuba nosača, dužina nazadnog dijela ovog dalekovoda je 6.900 metara, te podzemnih pristupnih kablovskih spojnica u dužini oko 700 metara, što je ukupno sedam i po kilometara dalekovoda”, rekao je Lazarević.

On napominje da je čvorna trafostanica ovog dalekovoda smještena u Mjesnoj zajednici Priboj, a dalekovod “Elektro-Bijeljine” koji je na novim kopovima RiTE “Ugljevik”, biće izmješten.

“Ovo je jedna od najznačajnijih, ali ne i najvrednijih investicija koju smo imali. Ipak, ova investicija je tehnički najvažnija jer opskrbljuje 1.400 kupaca koji su pretrpjeli najveću štetu u posljednjim nepogodama”, rekao je Lazarević.

On je podsjetio da je “Elektro-Bijeljina” u prethodnom periodu imala, kao jednu od značajnih investicija, kablovsko spajanje trafostanica “Bijeljina tri” kod fabrike “Sava” i “Bijeljina tri” kod stadiona “Radnik” gdje je spojeno tri i po kilometra kabla, pri čemu je napravljen “prsten” oko Bijeljine.

“U pripremi su i investicije važne za ovo područje – za manastir Tavnu i naselja Suvo Polje i Zagoni, što ćemo riješiti krajem ove i početkom naredne godine”, rekao je Lazarević i dodao da su sve vezane za trafostanicu Modran.

Lazarević je naveo da je godišnji plan investicija “Elektro-Bijeljine” 10 do 12 miliona KM, ali da se uspije realizovati šest do sedam miliona KM iz sopstvenih sredstava.

Rukovodilac radne jednice “Elektrodistribucije” Ugljevik Stevan Sandić rekao je novinarima da je 35-kilovoltni dalekovod do danas bio usko grlo u elektroenergetskom sistemu, da su kvarovi bili česti, te da će najnovijom investicijom, danas puštenom u rad, to biti otklonjeno.

“Ovo je od velike koristi, kako za stanovništvo ovog kraja i preduzeće, tako i za RiTE `Ugljevik`”, rekao je Sandić novinarima. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti