Utorak 23. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergija"Čajna internešnel" zainteresovana za gradnju hidroelektrane "Dabar"

“Čajna internešnel” zainteresovana za gradnju hidroelektrane “Dabar”

BANJALUKA, Ministar industrije, energetike i rudarstva Repubike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa predstavnicima kineske kompanije “Čajna internešnal voter end elektrik korporejšn” koja je zainteresovana za gradnju hidroelektrane “Dabar”.

Đokić je nakon sastanka izjavio novinarima da je riječ o respektabilnoj kompaniji – jednoj od lidera u oblasti izgradnje hidroenergetskih objekata sa kojom bi u ponedjeljak trebalo da bude potpisan i memorandum o saradnji.

“Ova kompanija je izrazila spremnost da se zajedno sa Vladom Srpske angažuje i na obezbjeđivanju finansijskih sredstava za ovaj projekat kod kineske Eksim banke koja je već ovoj kompaniji dala načelnu saglasnost da vodi pregovore”, rekao je Đokić.

On je pojasnio da je postupak izbora partnera za izgradnju hidroelektrane “Dabar” javan i izrazio nadu da će upravo ova kineska kompanija ponuditi najbolje uslove.

“Za nas je jako značajno da nastavljamo ovu aktivnost i u narednom periodu ćemo se kao Vlada i ministarstvo maksimalno angažovati da projekat hidroelektrane ‘Dabar’ krene u realizaciju punim kapacitetom”, istakao je Đokić.

Predstavnik kineske kompanije “Čajna internešnal voter end elektrik korporejšn” Čen Lijang rekao je da je ova kompanija kćerka kineske kompanije “Tri klisure” koja je do sada radila na najvećim energetskim objektima u svijetu posebno zasnovanim na obnovljivim izvorima energije, a koja je od projekata u Evropi bila angažovana na izgradnji hidroelektrane “Kozjak” u Makedoniji, najveće solarne elektrane u Grčkoj, a najveći je akcionar portugalske elektroprivrede.

On je ocijenio da je današnji sastanak sa ministrom Đokićem bio uspješan i izrazio uvjerenje da će i buduća saradnja biti uspješna.

“U potpunosti poštujemo Vladu i ‘Elektroprivredu Republike Srpske’ i u potpunosti ćemo da djelujemo sa njihovim zahtjevima i već pripremljenom dokumentacijom u ovom projektu”, rekao je on i dodao da kineska kompanija koju predstavlja angažuje domaću radnu snagu i domaće dobavljače na projektima na kojima radi.

Buduća hidroelektrana “Dabar” dio je hidroenergetskog sistema “Gornji horizonti” – njeni planirani kapaciteti su 159,15 megavata, a ukupna vrijednost bi trebala da bude oko 180 miliona evra.

Do sada je urađena projektna dokumentacija za ovu hidroelektranu, sve neohodne studije, odrađen je i dio pripremnih radova na području gdje će se graditi elektrana, putna infrastruktura, izgrađeno vodozahvatno područje, vodovodna i elektro mreža.

Proveden je dio aktivnosti za dobijanje građevinske dozvole, a u toku je rješavanje spora sa Federacijom BiH oko izdavanja ekološke dozvole. Srna

2 KOMENTARI

  1. Ministar Đokić prije par dana izajvi da će sve veće hidroenergetske projekte u RS graditi Vlada RS, a danas ga vidimo na pregovorima sa Kinezima ua HE Dabar snage 159 MW. Al’ nema veze. Narod i tako ima kratko pamćenje. Dva do tri dana, i sve se zaboravi. S druge strane, HE Dabar je toliko “atraktivna” da neće da je gradi (zamislte) ni Vuk Hamović, dokazani spasilac elektroenergetskog sistema RS. Čovjek u RS kupi struju za 30 EUR/MWh a Srbiji tu istu struju za 80. Naši iz RS, i pored specijalnih odnosa sa Srbijom, ne znaju da Srbiji prodaju struju, a u EPRS imaju toliko zaposlenih da se ujutru kad dođu na posao tuku oko stolica. Al’ neko mora da se ugradi, uzme svoj dio, itd. E za to nam treba Hamović, ili neko drugi njemu sličan. Takođe, zašto se pregovori o ustupanju koncesija uvijek vode pojedinačno i iza zatvorenih vrata. Zašto ako se zna da postoji Zakon o koncesijama koji predviđa raspisivanja tendera za sve koncesije pa i one u energetskom sektoru. Naravno, zato što se neko sjetio (šta mislite zašto) da u to istom Zakonu predvidi mogućnost direktnih pregovora i dodjele koncesija “ispod žita”. Šta mislite zašto? U svakoj normalnoj i civilizovanoj zemlji država pripremi dokumentaciju i onda raspiše konkrus – javni tender. Naše prenatrpane službe po ministarstvima nisu u stanju da pripreme ni najobičniju osnovnu tehničku dokumentaciju da se raspiše jedan javni poziv. Ili možda i jesu, ali im se ne dozvoljava da rade svoj posao. Jer kad se raspiše javni poziv teže je da se neko ugrađuje, a bez ugradnje nema ni izgradnje. Posebno pitanje je što ova HE Dabar neće moći da se gradi ni za 100 godina, jer se RS i Federacija nisu (i neće nikad) dogovorile oko podjele nadležnosti i niz ostalih tehničkih pitanja. Pa sam ministar Đokić kaže da postoji spor, a nije svjestan, ili ne zna, da pored tog ekološkog spora postoji još nekoliko daleko važnijih tehničkih pitanja koja se nikad neće moći riješiti. Samo zavaravaju (varaju potencijalne strane investitore da bi narodu prikazali da se nešto u tom sektoru dešava. Ko se još sjeća hidroenergetskih projekata Gornja Drina (izvarani Nijemci, Grci i Kinezi), Srednja Drina (od Italijana izvaranna Srbija i Republika Srpska), Vrbas, Bosna, itd., itd. Više od deset godina obećava se da će se ovi projekti realizovati (možda u predizborne svrhe) a do danas se niti u jednom nije pomaklo sa mrtve tačke. Sad ispada (proizilazi) da je ova HE Dabar po znazi veća io od Buk bijele, čime se samo dokazuje da nadležni nemaju ni pojma o čemu pričaju. Tužno, a narod guta li guta udice i glasa li glasa uvikek za iste nesposobnjakoviće. I tako više od 20 godina. TUŽNO I ŽALOSNO ko upravlja našim životima.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti