Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaPotpisan Memorandum za izgradnju Hidroelektrane Dabar

Potpisan Memorandum za izgradnju Hidroelektrane Dabar

BANJALUKA, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i predstavnici kineske kompanije “Čajna internešnel voter end elektrik korporejšn” potpisali su danas u Banjaluci Memorandum o razumijevanju za realizaciju projekta izgradnje Hidroelektrane “Dabar”, čija je vrijednost 180 miliona evra.

Đokić je istakao da se navedenim Memorandumom definišu mogućnosti saradnje Vlade Srpske i kineske kompanije, koja će moći, uz druge firme, da učestvuje u javnom postupku izbora izvođača radova i dobavljača opreme.

“Za Republiku Srpsku veoma je značajno da postoji interesovanje inostranih partnera da sa našom Vladom i `Elektroprivredom` sarađuju u realizaciji velikih energetskih projekata, što je bio cilj Energetske i Ekonomske politike Srpske”, rekao je novinarima Đokić, nakon potpisivanja Memoranduma.

On je naveo da je kineska kompanija jedna od vodećih u svijetu i da je do sada investirala značajan dio kapitala u energetska područja.

“Hidroelektrana `Dabar` pripada sistemu hidroelektrana `Gonji horizonti` i trebalo bi da ima instalisanu snagu od 159 megavata. Ovo je jedan u nizu naših velikih energetskih projekata, a cilj nam je da dodatno podstaknemo razvoj energetskog sektora u Srpskoj i da proizvodimo nove količine električne energije”, dodao je Đokić.

Generalni direktor Kancelarije kompanije “Čajna internešnel voter end elektrik korporejšn” u Srbiji Čen Liang rekao je da će ova kompanija učiniti sve da bi podnijela najbolju teničku i komercijalnu ponudu za realizaciju navedenog projekta.

“Vjerujem da smo ostvarili dobar kontakt, što bi trebalo da rezultuje uspješnom saradnjom i izgradnji Hidrelektrane `Dabar`. Znam koji je značaj ovog projekta za Republiku Srpsku i njen razvoj”, rekao je Liang.

Direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Branislava Milekić naglasila je da su stvoreni preduslovi za ostvarivanje saradnje sa navedenom kineskom kompanijom.

“To znači pristupanje određenim studijama i tehničkoj dokumentaciji da bi ova kompanija mogla da obezbijedi pristup kreditnim sredstvima državne banke u Kini. Njima ne dajemo nikakva ekskluzivna prava, nego se povećava konkurentnost u realizaciji ovog projekta”, kaže Milekićeva i napominje da je objavljen tender za izgradnju tunela hidroelektrane Dabar.

Ona je podsjetila da je završena studija izvodljivosti i da će “Hidroelektrane na Trebišnjici” biti stoodstotni vlasnik projekta. Srna

1 KOMENTAR

  1. Šta je “pjesnik” Đokić htio da kaže kad je izjavio: “da se navedenim Memorandumom definišu mogućnosti saradnje Vlade Srpske i kineske kompanije, koja će moći, uz druge firme, da učestvuje u javnom postupku izbora izvođača radova i dobavljača opreme”????? ZNAČI LI TO DA ĆE BITI TENDER, ALI DA ĆE SE KINEZI FAVORIZOVATI (kao u svim do sada objavljenim tenderima), ILI ZNAČI DA TENDERA NEĆE BITI. ZNA LI ĐOKIĆ (ILI SE JOŠ UČI POSLU) DA JE TENDER OBAVEZAN PREMA ZAKONU O KONCESIJAMA I PRAVILIMA EBRD-a. Šta znači kad direktorica Milekić kaže: “pristupanje određenim studijama i tehničkoj dokumentaciji da bi ova kompanija mogla da obezbijedi pristup kreditnim sredstvima državne banke u Kini. Njima ne dajemo nikakva ekskluzivna prava, nego se povećava konkurentnost u realizaciji ovog projekta???? NE POSTOJI KATEGORIJA, NI JEZIČKA NI TEHNIČKO-ADMINISTRATIVNA “pristupanje određenim studijama i tehničkoj dokumentaciji”. Probaju (ovi zvaničnici) da “provuku” ovu žvaku narodu, ali jadnici, ne znaju kako da to umotaju u celofan. I onda padaju iz greške u grešku. Ne kaže se džaba da je najteže lagati. Ovi, iako su za to (laganje) završili fakultet, nikako da se nauče kako se to radi u praksi. A ovi Kinezi daće vam kredit (možda) samo onda ako njihova firma dobije posao. Kako su, kao što su ovih dana izjavili, već objavili tender za izgradnju tunela za ovu HE. Da li da taj posao daju firmi koja je izgradila sve tunele u RS i tako Kineze stave pred “svršen čin” (što u prevodu znači prevare). Kako direktorica Milikić juče izjavi da je projekat HE “Dabar” 100% projekat RS, što znači da će ga država realizovati. Šta sad znači ova igra sa Kinezima. Kako “pjesnik” Đokić ulazi u aranžman sa Kinezima, ako je ovih dana izjavio da oko tog projekta postoji spor sa Federacijom BiH oko nadležnosti (Neretva, na žalost naših ograničenih političara, malo “šara” pa prelazi iz RS u FBiH, i obratno).pOZNATO JE DA he dABAR PRIPADA SISTEMU “GORNJI HORIZONTI” I DA JE (JOŠ IZ TITINOG VAKTA) TAJ SISTEM NEODVOJIV, ODNOSNO DA SE NE MOGU GRADITI SAMO JEDNA HE, KAO ŠTO JE “DABAR”. Ovi naš vlastodršci prodaju narodu “mu…. pod bubrege” a ne znaju da je narod malo pametniji nego što oni misle. I samo ih čeka “NA ZICER”. POZANTO JE DA JE ZA REALIZACIJU “GORNJIH HORIZONATA” zainteresovano nekoliko svjetskih kompanija, ali koje nisu (kao njemačka RWE za BUK BIJELU) spremni da “daju ispod žita”. Ovdje se pojavljuju ovi “Kinezi” (nemam ništa protiv pravih Kineza, naprotiv) kao predhodnica (pokriće) za neprikosnovenog vlasnika elektroenergetskog sistema RS koji se odaziva na V (ime) i H (prezime). Pa vi sad vidite. NAROD BI REKAO: “OZNA (SIPA) SVE DOZNA”. Živi bili, pa vdeli. AMIN BOŽE.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti