Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiUručena studija o toplifikaciji

Uručena studija o toplifikaciji

TESLIĆ,  Ambasador Češke u BiH Jakub Skalnik uručio je danas načelniku Teslića Milanu Milićeviću izrađenu studiju toplifikacije gradskog područja opštine Teslić, koja obuhvata javne ustanove i objekte, te stambene objekte kolektivnog stanovanja.

“Tesliću su prema izrađenoj studiji ponuđena četiri načina toplifikacije”, naveo je Skalnik, izrazivši nadu da će biti odabrano ekonomski i ekološki najprihvatljivije rješenje.

Prvi način podrazumijeva toplanu na ugalj, biomasu, pelet ili na otpad, a drugi način odnosi se na izbor jedne centralne toplane koja će snabdijevati kompletno uže gradsko jezgro. Treća pretpostavlja više manjih toplana, dok četvrta podrazumijeva kombinovano korištenje jedne centralne i više manjih toplana.

Projekat realizuje sarajevsko preduzeće “Geotest”, podružnica istoimene firme iz Brna.

Direktor “Geotesta” Damir Kasum naveo je da na finansijsku konstrukciju, koja iznosi od 5.000.000 evra do 270.000.000 evra, utiče i to da li će toplifikacijom biti obuhvaćeno samo uže gradsko jezgro ili i šire područje Teslića.

“Kao najskuplje rješenje je model centralne energane na ugalj, a najisplativiji je decentralizovani sistem više kotlovnica na pelet”, pojasnio je Kasum.

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević navodi da je riječ o prvom koraku koji je uslov za konačno rješenje toplifikacije, nakon čega slijedi izrada projektne dokumentacije i tražanje mogućnosti za finansiranje ovog velikog projekta.

On je istakao da su na području Teslića trenutno zastupljena individualna ložišta koja su u 90 odsto slučajeva zastarjela i primitivna, te da su kao takva najveći zagađivači pored industrijskih postrojenja u samom centru grada. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti