Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiElektrokrajina: Uhvaćeno 809 građana u krađi struje

Elektrokrajina: Uhvaćeno 809 građana u krađi struje

BANJALUKA , Čak 809 građana radnici ZP “Elektrokrajina” a.d. Banjaluka u prvih 10 mjeseci ove godine uhvatili su u krađi struje, što je u odnosu na prošlu godinu uvećanje od 90 odsto.

Zbog ovakve prakse iz “Elektrokrajine” kažu da su pojačali kontrole u oblasti krađe struje.
“U cilju smanjenja distributivnih gubitaka i povećanja nivoa naplate električne energije intenzivirali smo kontrole, što je i dalo rezultate u broju pronađenih nelegalnih potrošača. Po tom osnovu smo u periodu januar – oktobar podnijeli 278 krivičnih prijava i 109 tužbi protiv raznih lica”, rekao je Predrag Klincov, portparol “Elektrokrajine” Banjaluka.
Kako kaže, najveći broj slučajeva neovlaštene potrošnje odnosi se na samovoljno priključenje kupaca koje je “Elektrokrajina” prethodno isključila sa mreže zbog neplaćanja.
“Pored ove takozvane krađe struje, često se susrećemo s tim da nesavjesni potrošači oštećuju mjerni uređaj i rade druge vrste manipulacija na mjernom mjestu u cilju sprečavanja pravilnog obračunavanja potrošnje“, kaže Klincov.
Struktura ljudi koji se odlučuju na krađu struje je raznolika. Nažalost, neki su se na taj korak odlučili zbog slabijeg materijalnog stanja, ali među njima ima i imućnijih domaćinstava, te ugostiteljskih objekata, pekara, pilana, pa čak i većih preduzeća.
Radnici “Elektrokrajine” koji rade na otkrivanju neovlaštene potrošnje na terenu nemaju nimalo lak zadatak, a susreću se sa raznim neprijatnim situacijama, pa čak i fizičkim napadima.
“Događa se svašta: od zabrane pristupa mjernom mjestu tako što zaključaju objekat, preko verbalnih, pa na kraju i do fizičkih napada od strane nesavjesnih kupaca”, priča Klincov.
Inače, po trenutno važećem zakonu neovlaštena potrošnja električne energije tretira se kao krivično djelo koje se sankcioniše novčanom kaznom ili zatvorom. Za fizička lica predviđena je minimalna novčana kazna od 1.000 KM ili kazna zatvora do jedne godine, za pravna lica kazna iznosi 10.000 KM, dok se odgovorno lice u pravnom licu kažnjava sa najmanje 2.000 KM, ili kaznom zatvora do jedne godine.
Kazne su predviđene i za one koji ne dozvole pristup mjernom mjestu.
“Preduzeće u slučajevima utvrđene neovlaštene potrošnje traži asistenciju policijskih službenika koji prave zapisnik i podnose izvještaj o počinjenom krivičnom djelu. Preduzeće protiv kupaca koji onemogućavaju pristup mjernom mjestu podnosi prekršajnu prijavu, za šta je propisana novčana kazna za fizička lica u iznosu od 1.000 do 1.500 KM”, istakao je Klincov.
Pored toga što se radi o krivičnom djelu i nesavjesnom ponašanju, osobe koje se odluče da se same nelegalno priključe na elektromrežu mogu da izazovu velike probleme i razne opasnosti.
To potvrđuje i slučaj iz 2011. godine kada je nestručnim radom prilikom spajanja struje došlo do kratkog spoja koji je spalio ruku osobi koja je to radila, izazvao požar i spojio sva brojila u komšiluku.
Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS, upoznat je sa slučajevima krađe struje.
“Polovina samo želi da izbjegne plaćanje svojih obaveza. Imali smo slučaj čovjeka koji je deset godina nelegalno koristio struju, pa na kraju opet došao da se žali“, rekao je Petrović, koji je, međutim, dodao da se ovom udruženju obraćaju i građani koji se žale zbog slabog kontinuiteta i kvaliteta u isporuci struje.

Podignuto
278 krivičnih prijava
109 tužbi
Kazne
1.000 KM minimalne novčane kazne za fizička lica ili kazna zatvora do jedne godine
10.000 KM kazna za pravna lica
2.000 KM najmanja novčana kazna za odgovorno lice u pravnom licu ili kazna zatvora do jedne godine
Kako najčešće kradu struju?
Načina na koje građani kradu struju, vjerovali ili ne, ima i više od stotinu. Najpopularniji su vraćanje strujomjera unazad, zatim postavljanje magneta na brojilo koji se uredno mogu kupiti na internetu, zamjena mjesta žica, direktno priključenje na banderu, blokiranje brojila iglom…
Jedan od novijih načina krađe je korištenje pametnih telefona na koje se instalira aplikacija koja ometa rad brojila.
Nezavisne novine

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti