Nedjelja 16. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafta skuplja, ali još blizu rekordnog minimuma

Nafta skuplja, ali još blizu rekordnog minimuma

NJUJORK, Cijene nafte su u Aziji porasle, ali su se zadržale blizu višegodišnjeg minimuma uoči izvještaja o zalihama u SAD, u uslovima prezasićenosti tržišta naftom.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u januaru poskupila je 58 centi na 38,09 dolara za barel, a sirova nafta tipa “brent” za 48 centi na 40,74 dolara, takođe za januarske isporuke, prenosi agencija Frans pres.

Analitičari očekuju da će današnji podaci pokazati da je u nedjelji, zaključno sa 4. decembrom, došlo do novog nagomilavanja komercijalnih zaliha nafte u SAD, što će doprinijeti povećanju i onako obimnih zaliha na svjetskom tržištu.

Prošlonedjeljna odluka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da ne smanjuje aktuelni visok nivo proizvodnje takođe vrši pritisak na tržište, navode analitičari.

Cijena “brenta” je juče na kratko pala ispod 40 dolara za barel, prvi put od februara 2009. godine.

“Vjerujemo da će se aktuelna situacija sa obimnim globalnim zalihama zadržati i u narednim godinama, a u prilog tome ide i odluka OPEK-a da nastavi sa politikom ne preduzimanja intervencija na tržištu, čime su važne odluke odložene za naredni sastanak kartela u junu 2016. godine”, navodi se u komentaru kompanije BMI riserč.

Članice OPEK-a trenutno proizvode 32 miliona barela nafte dnevno, što je iznad dogovorenog cilja grupe od 30 miliona barela nafte dnevno, navodi agencija Frans pres. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti