Srijeda 24. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSolarna energijaItalijani zainteresovani za izgradnju solarnih elektrana

Italijani zainteresovani za izgradnju solarnih elektrana

BANJALUKA, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i izvršni direktor kompanije “Bilding enerdži Milano” Fabricio Zago potpisali su danas u Banjaluci Memorandum o saradnji na realizaciji projekata u oblasti energetike.

Đokić je rekao da je Vlada Srpske prepoznala uspješno višegodišnje iskustvo i rezultate ove kompanije u oblasti izgradnje i realizacije energetskih projekata, te izrazio zadovoljstvo povodom interesovanja za izgradnju solarnih elektrana u Republici Srpskoj.

“Vlada Republike Srpske spremna je da, u skladu sa važećim propisima Srpske, pruži kompaniji ‘Bilding enerdži Milano’ pomoć u realizaciju ovog projekta”, rekao je Đokić.

On je dodao da, polazeći od značaja energetskog sektora u društveno-ekonomskom razvoju, Republika Srpska želi da ojača svoju ulogu na tržištu električne energije, saopšteno je iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Srpske.

Zago je istakao da Republika Srpska ima značajan energetski potencijal i da će projekat izgradnje solarnih elektrana koji planira njihova kompanija biti jedan od najvažnijih projekata na Balkanu, što će doprinijeti jačanju uloge Republike Srpske u Evropi. Srna

2 KOMENTARI

  1. Ko dozvoli da se ta nereciklirana industrija siri po zelenoj Srpskoj? Toliko vode, toliko hidroelektrana, a vi ulazete u plastiku.
    Da ne bi bilo subvencija, žive bi ostale jos samo hidroelektrane, jer im je vijek trajanja do prvog veceg remonta 30 godina ili vise, dok na suncanima moras imati sunce, cistiti panele, veliki riziki vandala, kradje, velika povrsina zemlje.

    Vjerujem da ce se crnim danima za hidroelektrana brzo pokazati sunce – u suprotnom za politicare i mafiju.

  2. Da li se iko od nasih pametnjakovica, naravno politicara, sjetio da pita: odkud to da italijani od toliko sunacanih podrucja dodjose da grade solarne elektrani u RS gdje osim malog dijela hercegovine sunce izadje svake prestupne godine. Zasto onda oni ne grade te elektrane u Italiji, nego bas hoce u “sncanoj” RS. Bog dragi zna. Pade mi na pamet da bi to moglo biti zbog visokih premija za otkup struje. Daleko vecih od trzisnih cijena koje placaju korisnici preko racuna za isporuke struje. Gdje su im ti italijani sto trebadose da grade hidrocentrale na srednjoj Drini. Do juce su njima ispirali usta svaki dan a sad odjendnom nista. Ili oni nijemci sto su trebali da grade Buh Bijelu. Ita. Itad. bacaju narodu prasinu u oci i nikom nista

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti