Srijeda 17. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiNaredne sedmice u FBiH litar benzina oko 1,80

Naredne sedmice u FBiH litar benzina oko 1,80

SARAJEVO, U Bosni i Hercegovini će od ponedjeljka doći do znatnog pada cijena nafte, izjavila je Vahida Crnalić iz Ministarstva trgovine Federacije BiH.

“Nakon što je došlo do rekordnog pada cijena nafte na svjetskom tržištu, od naredne sedmice ćemo imati i pojeftinjenje nafte na tržištu u BiH. Zadnjih dana u svijetu je došlo do značajnog pojeftinjenja nafte. To se odrazilo i na cijene kod nas. Od ponedjeljka-utorka ćemo imati znatno niže cijene nafte i u BiH”, kazala je ona.

Istakla je da je riječ o skoro rekordnom padu cijena nafte u svijetu, ali i u BiH.

“Imali smo oko 100-150 zahtjeva prethodnih dana za sniženjem cijena nafte. Nove cijene, koje stupaju na snagu od početka naredne sedmice, su 1,65-1,75 KM za dizel, dok će benzin koštati oko 1,80 KM”, potvrdila je Crnalićeva.

Inače, cijene nafte na svjetskom tržištu danas su snižene i analitičari smatraju da će tržište biti prezasićeno i u 2016. godini.

Cijena sirove nafte “brent” danas je pala za 56 centi, na 39,17 dolara po barelu, što je najniže u proteklih sedam godina. U Njujorku je cijena svijetle sirove nafte manja za 41 cent i trenutno iznosi 36,35 dolara po barelu. Nezavisne novine

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti