Petak 21. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostIstorijski sporazum: Kraj ere fosilnih goriva

Istorijski sporazum: Kraj ere fosilnih goriva

PARIZ, Ministri zemalja učesnica Međunarodne konferencije o klimi, koja se održava u Parizu, usvojili su sporazum o ograničavanju globalnog zagrijavanja.

Nakon dvonedjeljnih pregovora, sporazum je odobrilo gotovo 200 zemalja.

Sporazum o klimi predviđa da do kraja vijeka bude ograničen rast globalnih prosječnih temperatura na ispod dva stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijski period.

“Sporazum o klimi je usvojen. To je mali korak koji može da učini velike stvari”, izjavio je domaćin skupa, šef francuske diplomatije Loran Fabijus.

Postignut je dogovor da se sve zemlje obavežu na smanjenje emisije ugljenika. Sporazum je djelimično pravno obavezujući, a djelimično je na dobrovoljnoj bazi.

U sporozamu se navodi da je opasnost koje donose klimatske promjene mnogo veći nego što je ranije bilo poznato i prihvaćeno, uz obećanje da će se raditi na obuzdavanju emisije štetnih gasova sa efektom staklene bašte.

“Gardijan” piše da su čelnici zemalja učesnica Međunarodne konferencije o klimi sporazumom nagovijestili kraj ere fosilnih goriva.

Prethodno je francuski predsjednik Fransoa Oland pozvao ministre zemalja učesnica Međunarodne konferencije o klimi da preduzmu “odlučujući” korak i usvoje “istorijski pakt” o ograničavanju globalnog zagrijavanja.

“Morate da preduzmete konačan, odlučujući korak koji nam omogućava da dostignemo cilj”, poručio je Oland ministrima i delegatima, kojima je prethodno francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus podnio nacrt globalnog sporazuma. B92

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti