Utorak 16. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiPotpisan sporazum koji će omogućiti elektrifikaciju 121 domaćinstva

Potpisan sporazum koji će omogućiti elektrifikaciju 121 domaćinstva

LUKAVAC, Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac danas je u Opštini Lukavac potpisala “Sporazum o saradnji na realizaciji projekata elektrifikacije stambenih jedinica raseljenih osoba i povratnika za finansiranje iz sredstava za 2012. i 2013. godinu“.

Na osnovu danas potpisanih sporazuma o saradnji biće realizovano 26 projekta elektrifikacije u osam opština, ukupne vrijednosti 267.420 KM. Na taj način bit će osigurana elektrifikacija za 121 domaćinstvo u Bosanskom Brodu, Derventi, Han-Pijesku, Lukavcu, Novom Travniku, Osmacima, Pelagićevu i Srebrenici.

Uz  Borovac, Sporazum su potpisali načelnici navedenih opština te direktor Fonda za povratak BiH Nebojša Švraka i direktori elektrodistribucija Bijeljine i Doboja Zlatan Lazarević i Milenko Cvijanović.

Borovac je kazala da je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, odnosno Vijeće ministara BiH, predano rješavanju egzistencijalnih problema povratničke populacije u našoj zemlji kao jedne od najugroženijih kategorija.

Istaknula je da se, nažalost, i dvadeset godina nakon rata ta populacija susreće s nepostojanjem ni minimuma uvjeta za povratak, kao što je nepostojanje elektro ili putne infrastrukture, a potom i nemogućnosti zaposlenja, zdravstvene zaštite, obrazovaja.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH iniciralo je rješavanje problema elektrifikacije, a od 2008. godine do danas,  izdvojeno je  14,5 miliona KM čime je omogućeno priključenje 2.000 obnovljenih stambenih jedinica povratnika na elektromrežu u više od 60 općina.

Ministrica Borovac će danas posjetiti i povratničku porodicu u MZ Panjik na području  opštine Lukavac. Biznis.ba

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti