Četvrtak 18. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasPutin: Bugarska odbila "Južni tok" iz nerazumljivih razloga

Putin: Bugarska odbila “Južni tok” iz nerazumljivih razloga

MOSKVA, Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da je gasovod “Južni tok” bio smišljen da bi se pomoglo Bugarskoj, ali ga je Sofija odbila iz nerazumljivih razloga.

“Iznenađuje me stav bugarskog rukovodstva, koje je iz nerazumljivih razloga zanemarilo svoje nacionalne interese. Trebalo je da bude uloženo tri milijarde evra u sam projekat izgradnje: to su radna mjesta, plate, prihodi na svim nivoima budžeta. Ne i ne. Mi smo i smislili taj projekat kako bismo pomogli Bugarskoj, ali ako oni neće, ne moraju“, rekao je Putin.

On je na godišnjoj konferenciji za novinare rekao da sudbina projekta “Turski tok” ne zavisi od Rusije, pošto Evropska komisija treba da uputi garancije Moskvi za sve trase, prenio je “Sputnjik”.

“Nije da smo mi prekinuli pregovore, ali nama su potrebne pismene garancije Evropske komisije za sve trase, uključujući, možda, trasu kroz Tursku u Evropu koja se, ne samo može realizovati, već je prioritet i Evropska komisija će je podržati. Kad Evropski partneri `Gasproma` donesu neke papire iz Brisela, mi ćemo ići dalje. Ali, za sada, nažalost, to nije vidljivo”, rekao je Putin.

On je dodao da je Rusija spremna da sarađuje sa Ukrajinom u vezi sa tranzitom gasa u Evropu.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti