Srijeda 29. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNjemačka: »Sjeverni tok 2« važan za EU

Njemačka: »Sjeverni tok 2« važan za EU

BERLIN, Njemački vicekancelar i ministar ekonomije Zigmar Gabrijel izjavio je da je projekat izgradnje gasovoda „Sjeverni tok 2“ ekonomski važan ne samo za Njemačku već i za druge članice EU, prenose njemački mediji.

 
On je, međutim, upozorio da postoje određeni „politički uslovi“ kojih Rusija mora se drži, a to je da ne ukine transport gasa preko Ukrajine nakon 2019. godine.
 

„Bezbjednost isporuke gasa u istočnu Evropu mora biti zagarantovana i treba da stoji u ugovoru za izgradnju novog gasovoda“, rekao je Gabrijel.
On je ocijenio da je na osnovu razgovora sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom jasno da je Moskva prihvatila te uslove i da traži konstruktivno rešenje, dodavši da EU mora to isto da uradi i da se otrgne ideoloških amova.
Kancelarka Njemačke Angela Merkel prethodno je izjavila da podržava projekat „Sjeverni tok 2“, za koji Vašington i pojedini činovnici iz Brisela tvrde da služi kako bi Rusija uzdrmala političku i ekonomsku situaciju u Ukrajini.
Govoreći o izgradnji novog gasovoda, Merkelova je naglasila da se radi o komercijalnom projektu čiju realizaciju sprovode privatni investitori. Njen stav je oštro kritikovao premijer Italije Mateo Renci, koji ju je okrivio zbog duplih standarda, podsetivši je da je zbog uvođenja sankcija prošle godine obustavljen projekat izgradnje „Južnog toka“. NN/Sputnik

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti