Subota 2. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasTurska traži gas od Izraela

Turska traži gas od Izraela

ANKARA, Turska i Izrael trenutno pregovaraju o isporukama gasa preko gasovoda u Sredozemnom moru.
Ukoliko normalizuje svoje odnose sa Jerusalimom, Ankara bi djelimično mogla da smanji zavisnost od ruskog gasa isporukama iz Izraela, piše turski list “Haberturk”.

Ankara očekuje da Izrael započne isporuku 30 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od čega bi 10 milijardi bilo za Tursku, dok bi preostalih 20 milijardi kubnih metara išlo preko Turske za Evropu.
Tako bi, dodaje list, Turska smanjila zavisnost od ruskog gasa, koji čini 50 odsto potreba zemlje za prirodnim gasom.
Turska takođesmatra i da je cijena izraelskog gasa, koja iznosi 199 dolara za 1.000 kubnih metara, konkurentna.
Gasovod koji bi išao dnom Sredozemnog mora bio bi dugačak 550 kilometara, a procenjuje se da bi projekat koštao od dve i po do tri milijarde dolara. Sporazum o isporukama gasa još nije potpisan, ali se očekuje da će biti objavljen u proljeće, nakon što bude rješen spor između Turske i Izraela oko “Fridom” flotile.
Turska takođe traga i za isporukama gasa iz drugih zemalja. Početkom decembra, Ankara i Azerbejdžan su se složili da ubrzaju izgradnju gasovoda TANAP.
Gasovod bi trebao da zaživi 2018. godine, a preko Turske bi se protezao od granice sa Gruzijom, pa do Bugarske i Grčke. Gasovod TANAP bi takođe trebalo da dostavlja gas iz Turkmenistana i sa Bliskog istoka.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti