Ponedjeljak 20. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasĐokić: RS će zaštititi interese u gasnom sektoru

Đokić: RS će zaštititi interese u gasnom sektoru

BANJALUKA, RS će zaštititi svoje interese u gasnom sektoru, ali neće pasti u zamku da doprinese stvaranju zapaljive atmosfere čiji bi rezultat bio prisiljavanje na usvajanje zakona o gasu na nivou BiH, rekao je Petar Đokić, ministar energetike RS odgovarajući na pitanje o blokadi gasa iz RS prema FBiH koju provodi federalno ministarstvo energetike.

Đokić je rekao da je potez federalnih partnera neprimjeren i ne uvažava činjenicu da se u RS pojavilo preduzeće Gas Res koje je sposobno da nabavi gas direktno i po povoljnijim cijenama od BH Gasa koje sada ima monopol na nabavku i distribuciju gasa.

“Ovdje je dublja pozadina, ovdje se želi ovakvom aktivnosti isprovocirati problem oko snabdjevanja gasom i izvršiti pritisak na RS da uđe u aktivnost donošenja novog zakona o gasu na nivou BiH na osnovu kojeg bi se regulisalo pitanje snabdjevanja gasa, prometa gasa u BiH po modelu kako žele u FBiH ili neki centri moći u Sarajevu a možda i neki izvana”, rekao je Đokić.

Dodao je da RS ima dobru saradnju sa Energetskom zajednicom i da su u toku razgovori o pronalaženju modaliteta za pitanje gasa, te da će razgovori biti nastavljeni poslije nove godine. Nezavisne novine

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti