Nedjelja 3. Decembar 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i Gas"Sjeverni tok 2" će vjerovatno biti izgrađen

“Sjeverni tok 2” će vjerovatno biti izgrađen

BRISEL, Za razliku od “Južnog” i “Turskog toka”, gasovod “Sjeverni tok 2” vjerovatno će biti izgrađen, jer je Evropska komisija stavila do znanja da za Brisel to nije političko pitanje, već samo pitanje da li su ugovori ruskog “Gasproma” i najvećih evropskih kompanija u skladu sa tehničkim propisima i pravilima EU.

Takvo objašnjenje je Evropska komisija, doduše, dala i za svoje zahtjeve da se ponovo pregovara o gasovodu “Južni tok”, kao i kad je riječ o, zbog ruskog-turske krize, sad teško ostvarivom projektu “Turski tok”.

Turska trenutno nastoji da pronađe alternativu za ruski gas, odledi odnose s Izraelom i sklopi sporazum o prilivu gasa iz izraelskog nalazišta Levijatan sa zalihama od 620 milijardi kubnih metara gasa, koje će početi da se koriste krajem decenije, čime se dodatno komplikuje geopolitika energije na jugu Evrope.

Projekat “Turski tok” posebno je uznemirio EU zato što je Moskva rekla da će od kraja 2018. taj gasovod da zamijeni dostavu ruskog gasa preko Ukrajine, koju Rusija smatra nepouzdanim partnerom Moskve i Evrope.

Izgradnja “Sjevernog toka 2” podigla je tenzije i otkrila neslaganja unutar EU o energetskoj bezbjednosti, te ekonomskim i strategijskim odnosima s Rusijom.

Italijanski premijer Mateo Renci kritikovao je Evropsku komisiju i Njemačku da vode politiku dvostrukih mjerila zato što nemaju zamjerke na “Sjeverni tok 2”, a odbacili su izgradnju gasovoda “Južni tok”, za koji je Italija veoma bila zainteresovana.

O energetskoj politici i izgradnji Energetske unije prošle sedmice razgovarali su šefovi država ili vlada EU u Briselu, koji su u završnom dokumentu poručili isto što i Evropska komisija, a to je da se svaki energetski projekat mora podudariti s pravilima EU, kao i da se mora ugraditi u ciljeve Energetske unije EU, a to je da se članice Unije iznutra moraju što više povezati infrastrukturom i naći nove izvore i puteve snabdijevanja Evrope energentima.

Izgradnja gasovoda “Sjeverni tok 2” Rusije do NJemačke će doprinijeće obezbjeđivanju energetske sigurnosti u Evropi, izjavio je danas njemački specijalni koordinator za rusku politike Gernot Erler, prenosi “Sputnjik”.

Maroš Šefčovič, evropski komesar za energetiku, rekao je u oktobru da će novi projekat “Sjeverni tok 2” povrijediti energetsku bezbjednost EU zbog povećanog oslanjanja na uvoz ruskog gasa. Prošle nedjelje je Rim izrazio zabrinutost zbog ovog projekta, uz napomenu da Njemačka postavlja svoje ekonomske interese daleko ispred zajedničkih potreba bloka Unije.

Rim ukazuje i na to da je izgradnja “Sjevernog toka 2” očigledno utanačena, iako su sankcije EU protiv Moskve ponovo produžene u prošli petak.

Projekat “Severni tok 2” je zajednički poduhvat izgradnje gasovoda kojim bi gasovod ispod Baltičkog mora obezbijedio dodatnu rutu za ruske isporuke gasa u Njemačku, pri tome zaobilazeći tri baltičke zemlje i Poljsku.

Ruski energetski gigant “Gasprom” započeo je projekat sa konzorcijumom od pet velikih evropskih energetskih kompanija, uključujući Šel i EON.

U planu projekta je da iskoristi 86 odsto trase originalnog gasovoda “Sjeverni tok”, prije nego se razgrana i isporuči evropskim kupcima do 55 milijardi kubnih metara ruskog gasa.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti