Nedjelja 3. Decembar 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i Gas»BH gas« protok uslovio usvajanjem državnog zakona

»BH gas« protok uslovio usvajanjem državnog zakona

BANJALUKA, Dok u Republici Srpskoj smatraju da je FBiH postupila pogrešno zato što je blokirala preduzeću u vlasništvu Vlade RS “Gas-Res” transport gasa preko teritorije Federacije BiH, u FBiH, pak, ističu da samo preduzeće “BH gas” ima pravo distribuisati gas na njenoj teritoriji dok se ne usvoji zakon o gasu na nivou države.

Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, je rekao da će RS zaštititi svoje interese u gasnom sektoru, ali da neće, kako je rekao, pasti u zamku da doprinese stvaranju zapaljive atmosfere, čiji bi rezultat bio prisiljavanje na usvajanje zakona o gasu na nivou BiH.

Đokić je rekao da je potez federalnih partnera neprimjeren i ne uvažava činjenicu da se u RS pojavilo preduzeće “Gas-Res”, koje je sposobno da nabavi gas direktno i po povoljnijim cijenama od “BH gasa”, koji sada ima monopol na nabavku i distribuciju ovog energenta na cijeloj teritoriji BiH.

“Ovdje je dublja pozadina, ovdje se želi ovakvom aktivnošću isprovocirati problem u vezi sa snabdijevanjem gasom i izvršiti pritisak na RS da uđe u aktivnost donošenja novog zakona o gasu na nivou BiH, na osnovu kojeg bi se regulisalo pitanje snabdijevanja gasa, prometa gasa u BiH po modelu kako žele u FBiH ili neki centri moći u Sarajevu, a možda i neki izvana”, rekao je Đokić.

Dodao je da RS ima dobru saradnju s Energetskom zajednicom i da su u toku razgovori o pronalaženju modaliteta za pitanje gasa, te da će razgovori biti nastavljeni poslije Nove godine.

U “BH gasu” ističu da uredba po kojoj rade, do usvajanja zakona na nivou države, predviđa da su na teritoriji FBiH za snabdijevanje gasom potrošača u tom entitetu određeni Privredno društvo “Energoinvest” d.d. Sarajevo i “BH gas” d.o.o. Sarajevo, a članom 10. Uredbe za operatora transportnog sistema gasa u FBiH određen je “BH gas” d.o.o. Sarajevo.

“Takođe, naglašavamo da u ovom trenutku u skladu sa dugogodišnjim međunarodnim ugovorima o kupovini (‘Gazprom Export’ iz Ruske Federacije) i ugovorima o transportu kroz Mađarsku i Srbiju, ‘BH gas’ d.o.o. obavlja djelatnost i transporta i snabdijevanja BiH gasom. Sve aktivnosti inicirane u novije vrijeme, pa i inicijativa preduzeća ‘Gas-Res’ o pristupu transportnom sistemu, najbolji je pokazatelj neophodnosti usvajanja regulative o gasu na državnom nivou, usvajanja okvirnog zakona o gasu na nivou BiH, odnosno davanje određenih regulatornih nadležnosti tijelu na nivou BiH, a koji bi predstavljao i osnov za donošenje i međusobno usaglašavanje entitetskih pravnih propisa, čime bi se u konačnici stvorile pretpostavke za stvaranje jednakih uslova za učešće subjekata na tržištu BiH”, istakli su oni.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, je u kratkom odgovoru saopštio da je ovaj problem dokaz da sve strane u BiH treba hitno da usaglase rješenje o gasnoj regulativi.

Kako je poznato od ranije, FBiH želi da gasni sektor bude regulisan zakonom na nivou države, a partneri u RS smatraju da pitanje treba regulisati entitetskim zakonima.

Juče nisu stigli ni odgovori Energetske zajednice, koja je zadužena da vodi pregovore ispred EU po pitanju energetike, što uključuje i gasni sektor.

Podsjećamo, “Nezavisne” su juče objavile da bi RS mogla zabraniti protok gasa preko teritorije RS za preduzeće “BH gas”, ako federalni partneri ne omoguće isto pravo preduzeću “Gas-Res”, odnosno da može transportovati gas preko teritorije FBiH. Nezavisne novine

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti