Srijeda 24. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergija vjetraU Kupresu iduće godine izgradnja vjetroelektrana

U Kupresu iduće godine izgradnja vjetroelektrana

KUPRES, Na sjednici Opštinskog vijeća Kupres održanoj u ponedjeljak vijećnici su razmatrali Nacrt proračuna opštine Kupres za 2016. godinu te su donijeli Odluku o privremenom finansiranju opštine Kupres u iznosu od 2 389 000 KM.

Načelnik opštine Kupres Perica Romić za Fenu je kazao da je s ovogodišnjim proračunom i njegovim izvršenjem veoma zadovoljan.

“Uspjeli smo dug općine umanjiti za oko 700 000,00 KM, a ove godine smo otplatili dug po osnovi poreza i doprinosa koji je za period 2005.-2009. iznosio oko 500 000 KM”, istaknuo je Romić.

Po njegovim riječima, djelatnicima opštine i proračunskim korisnicima isplatili su tri zaostale plate koje su nastale u razdoblju 2010.-2012. godina te je s današnjim danom isplaćena plata i za decembar ove godine tako da su, kako je kazao, i taj veliki problem riješili.

Od kapitalnih projekata, napomenuo je kako je izgrađena gradska mrtvačnica, sanirana gradska deponija, izgrađen je most u ulici Ante Starčevića, sanirani su lokalni putovi, postavljena horizontalna i vertikalna signalizacija te uradili bušotinu na gradskom izvorištu vode.

“Nacrtom proračuna u iznosu od oko 2,8 milijona KM za sljedeću godinu od kapitalnih projekata planiramo realizovati Agronomski institut i Sportske terene kao prioritetne projekte za koje smo ove godine stvorili sve preduslove”, naglasio je Romić.

Nadalje, očekuju da će Elektroprenos izgraditi dalekovod 110 KW od Tomislavgrada do Kupresa za koji su, kako je kazao Romić, riješili imovinsko-pravne odnose, a čijom bi se izgradnjom stvorili preduslovi za priključak vjetroelektrana koje se sljedeće godine planiraju graditi na Kupresu.

Za ostale projekte ostavljena je u Nacrtu proračuna mogućnost javnosti i vijećnicima da na isti amandmanima djeluju, a javna rasprava o tom pitanju je zakazana za 15.januar 2016. godine dok je Odluka o privremenom finansiranju usvojena u iznosu od 2 389 000 KM i važeća je do 31.marta 2016. godine. Fena

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti