Četvrtak 20. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiRazgovarano o poboljšanju poslovanja Elektroprivrede BiH

Razgovarano o poboljšanju poslovanja Elektroprivrede BiH

SARAJEVO,  Vršilac dužnosti generalnog direktora Javnog preduzeća “Elektroprivreda BiH” Bajazit Jašarević upoznao je danas delegaciju Vlade Federacije BiH /FBiH/ sa konkretnim koracima koji su preduzeti na poboljšanju poslovanja “Elektroprovrede” i rudnika u okviru ovog koncerna.

Iz “Elektroprivrede BiH” saopšteno je da je, na osnovu Smjernica Vlade FBiH, sačinjen Plan poslovanja ovog preduzeća za trogodišnji period, kao i Plan mjera za oporavak rudnika uglja, koji bi u narednih 18 mjeseci trebalo da stabilizuje poslovanje u rudnicima.

Delegacija Vlade FBiH informisana je i o ključnim procesima u “Elektroprivredi BiH” – reorganizaciji i investiranju u rudnike kako bi bila stabilizovana proizvodnja uglja, a rudnici postali samoodrživi.

Bilo je riječi i o izgradnji zamjenskih termo-kapaciteta i proizvodnih objekata iz obnovljivih izvora, uključujući kogeneraciju i redukciju emisija i restrukturisanje preduzeća u skladu sa zahtjevima EU.

Tokom sastanka istaknuta je i važnost harmonizacije regulative koja se odnosi na naknade i dažbine, koje se izdvajaju različitim nivoima vlasti po osnovu korišćenja kapaciteta za sve privredne subjekte iz javnog i privatnog sektora.

Premijer FBiH Fadil Novalić, koji je predvodio delegaciju Vlade FBiH, ponovo je istakao zvaničnu strategiju Vlade FBiH, koja podrazumijeva nezavisnost elektroenergetskog sektora i ispunjavanje obaveza prema Energetskoj zajednici.

On je ukazao na važnost stabilizacije poslovanja u rudnicima, što se direktno odražava na ekonomsku situaciju u FBiH, kao i neophodnost restrukturisanja rudnika i “Elektroprivrede BiH” da bi bili konkurentni na tržištu.

Delegacija Vlade FBiH i uprava “Elektroprivrede BiH” saglasni su da započete aktivnosti na realizaciji investicionih projekta treba da budu nastavljene.

Tokom susreta istaknuto je da razvoj “Elektroprivrede BiH” ide u pravcu koji će omogućiti nezavisnost, uz korišćenje domaćih resursa za proizvodnju električne energije, prihvatljivu zaštitu životne sredine, zaštitu potrošača, te stvoriti pretpostavke za privredni rast u smislu konkurentnosti cijena energije i otvaranja radnih mjesta.

Delegaciju Vlade FBiH, osim Novalića, činili su i ministar energije, rudarstva i industrije Nermin DŽindić i pomoćnik ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hazima Hadžović Srna.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti