Srijeda 24. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasLukoil napušta Baltik zbog anti-ruskog raspoloženja

Lukoil napušta Baltik zbog anti-ruskog raspoloženja

MOSKVA, Ruska naftna kompanija Lukoil saopštila je da će prodati svoju preostalu imovinu u Litvaniji i Letoniji zbog, kako navodi, raširenog anti-ruskog raspoloženja u tim zemljama.

Izvršni direktor Lukoila, Vagit Alekperov, rekao je za televiziju Rusija 24 da kompanija ne planira širenje mreže benzinskih pumpi u Evropi, već će se fokusirati na istraživanje i proizvodnju nafte, prenosi portal Raša tudej.

Lukoil je u junu prodao svoju estonsku filijalu Lukoil Esti estonskoj kompaniji Olereks, a prošle godine prodao je svoje pumpe u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Ukrajini. Na ime prodaje imovine, kompanija je prošle godine pribavila 1,86 milijardi dolara.

Lukoil je, prema procjeni “Forbsa”, najveća privatna kompanija u Rusiji, a sredinom 2000-ih bio je najveći proizvođač nafte u toj zemlji, dok je sada ispred njega samo Rosnjeft.

Alekperov je u septembru izjavio da će Lukoil dobro poslovati čak i ako cijena nafte padne ispod 30 dolara za barel. Od ljeta 2014, cijene nafte izgubile su više od 60 odsto vrijednosti. Nezavisne novine

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti