Petak 19. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostDo 2020. smanjiti emisiju ugljen-dioksida za 20,03 odsto

Do 2020. smanjiti emisiju ugljen-dioksida za 20,03 odsto

DOBOJ, Grad Doboj planira da do 2020. godine smanji emisiju ugljen-dioksida za 20,03 odsto u odnosu na 2013. godinu, kada je u ovom gradu iznosio 246.323 tona, rečeno je Srni u Administrativnoj službi grada.

Smanjenje ugljen-dioksida u količini od 49.349 tona ostvariće se provođenjem konkretnih mjera energetske efikasnosti i upotrebom obnovljivih izvora energije u skladu sa Akcionim planom održivog razvoja grada Doboj /SEAP/, koji je usvojen na današnjoj sjednici Skupštine grada.

Kao vremenski okvir provođenja Akcionog plana uzet je period 2013-2020. godina.

Načelnik gradskog Odjeljenja za evropske integracije i energetsko-ekološku efikasnost Marina Turkić navodi da je riječ o obavezama proisteklim nakon pristupanja Sporazumu gradonačelnika evropskih gradova o smanjenju ugljen-dioksida za 20 odsto do 2020. godine, koju je lokalna skupština usvojila 18. juna ove godine.

“Pristupanjem Sporazumu gradonačelnika, Doboj se svrstava u energetski osviještene evropske gradove koji se vežu u trajnu mrežu gradova sa ciljem razmjene iskustava u provođenju mjera energetske efikasnosti i upotrebe obnovljivih izvora energije. Ujedno se promoviše održiva energetska politike te aktivno uključivanje u borbu protiv globalnog zagrijavanja“, navodi Turkićeva.

Ona kaže da je do danas incijativu Sporazuma gradonačelnika potpisalo 6.651 gradova, a izrađeno je 5.028 akcionih planova energetski održivog razvoja.

Na BiH se odnosi 15 akcionih planova i to osam iz Federacije BiH i sedam iz Republike Srpske.

Izradu Akcionog plana energetski održivog razvoja grada Doboja je finansirao Razvojni program UN u BiH u okviru projekta “Zeleni ekonomski razvoj”. Srna

2 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti