Srijeda 17. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCijene goriva padaju, a hrane i usluga ostaju iste

Cijene goriva padaju, a hrane i usluga ostaju iste

BANJALUKA, Cijene goriva na benzinskim pumpama u RS u posljednjih 15 dana znatno su snižene, ali i ovaj put, uprkos tome, neće doći do pojeftinjenja robe i usluga koje dijelom zavise i od cijena nafte i naftnih derivata.

Tako je od polovine ovog mjeseca na pojedinim pumpama gorivo pojeftinilo i više od 20 feninga po litru, piše Glas Srpske.

Međutim, pad cijena goriva ni ovaj put neće povući talas pojeftinjenja robe i usluga koje uveliko zavise od cijene naftnih derivata. Uvoznici, proizvođači, trgovci, vlasnici taksi vozila i svi drugi koji pružaju usluge ne razmišljaju o korigovanju cijena.

Sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović rekao je da pojeftinjenja nema ni na vidiku.

“Cijene naftnih derivata su sada na nekom realnom nivou. Međutim, zabrinjavajuće je već sada što u gradskom i međugradskom prevozu nije došlo do pojeftinjenja karata“, rekao je Petrović i dodao da je trebalo da pojeftine i prehrambeni proizvodi. On je naglasio da nije i najvjerovatnije neće ni doći do pojeftinjenja, jer se ponavlja stara praksa da se trgovci, ali i prevoznici, kada zauzmu svoju poziciju sa određenim cijenama teško, odnosno nikako, ne odlučuju da te cijene snize.

Sekretar Udruženja za saobraćaj i veze pri Privrednoj komori RS Dragoslav Mihajlović rekao je da prevoznici nisu dostavljali inicijative za sniženje cijena goriva.

“Prilikom i posljednjeg pojeftinjenja goriva prevoznici su vozili po cijeni koja nije zadovoljavala ni pokrivanje elementarnih troškova prevoza”,  rekao je Mihajlović i dodao da ne može precizirati da li će u idućem periodu prevoznici pojeftiniti karte, te dodao da to zavisi prije svega do koje granice će padati cijene nafte.

Interesantno je napomenuti da litar evrodizela košta isto koliko i gradska karta u javnom prevozu u Banjaluci, za koju je potrebno izdojiti 1,60 maraka. Međutim, prije godinu za taj isti evrodizel je bilo potrebno iskeširati i do 2,40 maraka za litar na pojedinim pumpama. Potrošači ne treba da se nadaju ni spuštanju cijena hljeba i pekarskih proizvoda. Pekari poručuju da zbog pojeftinjenja goriva neće korigovati svoje cjenovnike.

Predsjednik Udruženja mlinara RS Zoran Kos rekao je da nije upoznat sa tim da gorivo pojeftinjuje, te je dodao da su cijene brašna stabilne već duži period.

“Čim skoče cijene energenata, ekspresno skaču i cijene u trgovinama i u gradskom prevozu. Međutim, sad kad je pojeftinilo gorivo trgovci i prevoznici su odlučili da pokupe sav kajmak, a potrošači od toga neće osjetiti značajniju dobrobit”, rekao je penzioner iz Banjaluke Ranko Ž.

Dragovan Petrović je rekao da se pojeftinjenju cijena goriva mogu obradovati jednim dijelom poljoprivrednici.
“Ratari će zbog pada cijena naftnih derivata imati manje troškove na njivama. Pojedini će vjerovatno obezbijediti i dodatne zalihe naftnih derivata za proljećnu sjetvu”, rekao je Petrović.

Na benzinskim pumpama u RS ističu da trenutno ne mogu procijeniti da li će cijene goriva i dalje padati.
Naglašavaju da su ove godine cijene stabilnije u odnosu na prošlu, osim u posljednja dva mjeseca, jer nije dolazilo do promjena u rafineriji. Glas Srpske

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti