Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiUSAID: U roku ispunjena obaveza iz ugovora o energetskoj zajednici

USAID: U roku ispunjena obaveza iz ugovora o energetskoj zajednici

SARAJEVO, BiH je usvajanjem Nacionalnog plana za smanjenje emisija /NERP/ u roku ispunila jednu od obaveza iz ugovora o Energetskoj zajednici, saopšteno je iz američke organizacije za međunarodni razvoj /USAID/.

Nakon pribavljanja saglasnosti od federalnog ministarstva zaštite životne sredine i turizma i Vlade Republike Srpske, Savjet ministara BiH juče je usvojio NERP i dostavio ga Sekretarijatu Energetske zajednice Evrope prije isteka ove godine, što je i bio krajnji rok za njegovu dostavu.

“Time ovaj plan, pripremljen uz podršku Usaida, predstavlja jednu od rijetkih obaveza iz ugovora o Energetskoj zajednici koju BiH ispunjava u roku”, navodi se u saopštenju.

Implementacija Plana će značajno redukovati zagađenje vazduha u BiH, što predstavlja jednu od najjačih prijetnji zdravlju građana pogotovu u zimskim mjesecima.

Planom se predviđa i smanjenje sumpor-dioksida za 95 odsto, azotnih oksida za više od 60 odsto, te prašine za skoro 90 odsto od trenutnih vrijednosti koje emituju elektrane u BiH.

Time prednosti implementacije usvojenog Plana po zdravlje ljudi i životne sredine znatno premašuju investicione troškove od oko 640 miliona KM.

USAID je, putem svog projekta Investiranje u sektor energije, pružio tehničku asistenciju Elektroprivredi BiH, Elektroprivredi Republike Srpske, nadležnim entiteskim ministarstvima te Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnose na izradi planova za smanjenje emisija za četiri termoelektrane u BiH.

Ovakva pomoć USAID-a u izradi Plana ali i ona u pregovorima sa Evropskim Sekretarijatom Energetske zajednice rezultirali su i smanjenjem potrebnog iznosa za investicije u iznosu od oko 50 miliona KM.

USAID-ov projekt Investiranje u sektor energije je program vrijedan 5,47 miliona dolara s ciljem pomoći BiH u privlačenju investicija i otvaranju novih radnih mjesta u energetskom sektoru.

Do danas je vlada SAD, prvenstveno putem USAID-a, osigurala više od 1,6 milijardi dolara pomoći ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku BiH. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti