Petak 19. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSolarna energijaKostarika: Tokom 2015. godine 99% energije iz OIE

Kostarika: Tokom 2015. godine 99% energije iz OIE

SAN HOSE,I dok mnoge nacije još uvijek raspravljaju o načinima kako smanjiti ovisnost o fosilnim gorivima te usporiti globalno zagrijavanje, nekoliko zemalja već je nekoliko svjetlosnih godina ispred “konkurencije”.

Jedna od njih je i mala Kostarika koja je tijekom 2015. godine čak 99 odsto svojih energetskih potreba zadovoljila uz pomoć obnovljivih izvora energije.

Kostarika je za dostizanje ove impresivne brojke iskoristila dostupne prirodne resurse kao što su brojni vodopadi i geotermalni izvori za izgradnju hidroelektrana i geotermalnih elektrana. Vladini dužnosnici najavljuju daljnja ulaganja u ove i druge sektore čiste energije te se nadaju kako će 2016. godinu završiti sa ciljem pokrivanja 100 odsto  godišnjih energetskih potreba iz obnovljivih izvora energije, prenosi Croenergo.eu.

Vjetar, biomasa i solarna energija također su zanimljivi budući izvori energije za ovu srednjeameričku zemlju, a osim pokrivanja potreba za električnom energijom, Kostarika se nada u potpunosti eliminirati fosilna goriva iz prijevoza do 2021. godine te tako postati u potpunosti CO2 neutralna zemlja. Građani Kostarike objeručke su prihvatili spomenute promjene budući da je zbog njih tijekom 2015. godine cijena električne energije pala za 12 odsto  sa naznakama daljnjeg pada cijena. Biznis.ba

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti