Petak 12. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiTE Stanari počela s probnim radom

TE Stanari počela s probnim radom

BANJALUKA, Termoelektrana Stanari započela je u ponedjeljak, u 15.58, prvu sinhronizaciju s energetskom mrežom BiH, saopšteno je iz kompanije EFT.

Do ponoći toga dana TE Stanari je podigla kapacitet sa 25 na 60 megavat-časova i vratila ga na nula megavat-časova.

Kako je navedeno, sinhronizacija je protekla po planu, bez ikakvih problema za mrežu i elektranu, a isporučeno je 420 megavat-časova električne energije.

“Ovom malom isporukom struje započeta je finalna test faza, koja će trajati nekoliko mjeseci”, saopšteno je iz ove kompanije.

Prema njihovim riječima, realizacija kompletnog projekta izgradnje nove termoelektrane Stanari odvija se brže od projektovane dinamike i prije definisanih rokova.

Inače, ukupna investicija u rudnik i termoelektranu u Stanarima iznosi 560 miliona evra. Kako je saopšteno, od 2005. godine do sada je u projekte u Stanarima uloženo 311 miliona evra. Prošle godine, u EFT – Rudnik i termoelektrana Stanari bilo je zaposleno 476 radnika, a sada ih je 540.

“S početkom komercijalnog rada, tokom 2016. godine, predviđa se da će stalno zaposlenih biti više od 900”, stoji u saopštenju iz EFT grupe.

Podsjećamo da je EFT – Rudnik i termoelektrana Stanari članica EFT grupe, koja se bavi trgovinom i investicijama u energetskom sektoru, posebno u zapadnoj, srednjoj i jugoistočnoj Evropi. Projekat u Stanarima, kako su naveli, najveća je investicija u energetski sektor u BiH u posljednje tri decenije. Nezavisne novine

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti