Petak 12. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCijene nafte potonule na 33 dolara

Cijene nafte potonule na 33 dolara

LONDON/NJUJORK , Cijene nafte pale su jutros na blizu 33 dolara za barel, pošto su gubici sirove nafte produbljeni uslijed rasta energetskih zaliha u SAD i daljeg slabljenja kineske valute, juana.
Američka “laka” nafta WTI za isporuke u februaru pala je za 88 centi, ili 2,59 odsto, na 33,09 dolara, što je najniži nivo od decembra 2008. godine za vrijeme svjetske finansijske krize, kada je cijena dodirnula dno od 32,40 dolara, izvještava agencija AFP.

U Londonu je cijena sirove nafte tipa “brent”, koja predstavlja evropsko mjerilo, za isporuke u februaru pojeftinila za 1,46 dolara, odnosno za 3,5 odsto, na 32,77 dolara.

Cijena na zatvaranju je juče bila ispod 35 dolara prvi put u više od jedanaest godina, na 34,23 dolara po barelu. Posljednji put je cijena “brenta” bila tako niska u julu 2004. godine.

Raniji dobici nafte, po azijskom vremenu, izbrisani su nakon što je Narodna banka Kine danas opet devalvirala juan na najniži nivo od marta 2011. godine, što podsjeća na avgustovko obaranje vrijednosti kineske valute koje je izazvalo previranja na tržištima.

“S obzirom na to da se nafta ”pomjerila” neposredno poslije fiksiranja novog kursa juana, to bi moglo da znači da će kineska tražnja biti pogođena zbog slabije domaće valute”, ocijenio je tržišni analitičar kompanije IG u Melburnu, Angus Nikolson, za “Blumberg njuz”.

Tražnja za sirovom naftom ima tendenciju pada kada američki dolar jača u odnosu na valute zemalja koje kupuju taj energent. Kina je najveći svjetski potrošač energije.

Nedjeljni izvještaj američkog Ministarstva energetike, koji je objavljen sinoć, pokazao je oštar pad američkih komercijalnih zaliha sirove nafte za 5,1 milion barela na 482,3 milona barela, u sedmici zaključno sa 1. januarom.

“Ono što je bilo neočekivano jeste preveliki rast zaliha benzina i dizel goriva – obim rasta zaliha benzina predstavlja vrlo veliko iznenađenje”, izjavio je Endi Lipov, iz naftnog udruženja “Lipov”.

“Rast zaliha naftnih derivata doveo je do pritiska na cijene sirove nafte, jer to utiče na marže rafinerija, što za posljedicu može da ima da one (rafinerije) smanje potražnju za naftom”, kazao je Lipov.

Vladini podaci takođe pokazuju povećanje proizvodnje sirove nafte u SAD za 17.000 barela dnevno na 9,22 miliona barela dnevno, što je četvrta uzastopna nedjelja rasta, kao i gomilanje zaliha u naftnom centru Kušing, u Oklahomi, navodi agencija AFP.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti