Srijeda 24. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasPojeftinjenje gasa u FBiH bez efekta za građane?

Pojeftinjenje gasa u FBiH bez efekta za građane?

SARAJEVO, Iako je Vlada Federacije BiH odlučila da umanji cijenu zemnog gasa za 15 posto, krajnji korisnici, građani, posebno u Kantonu Sarajevo, neće imati velike koristi jer KJKP “Sarajevogas” neće umanjiti cijenu distribucije ovog energenta, a i preduzeće KJKP “Toplane” teško da će moći sniziti već postojeće cijene, jer su, kako kažu, i one neekonomske.
Iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije saopštili su da su od snabdjevača gasom zatražili da cijena ovog energenta domaćinstvima od 1. januara ove godine bude snižena za 15 posto.
“Na taj način bi sa dosadašnjeg iznosa od 640 KM za 1.000 metara kubnih njegova cijena bila snižena na 550 KM“, saopšteno je iz Vlade FBiH, a ovaj zahtjev resorni ministar Nermin Džindić iznio je na sastanku s predstavnicima “BH gasa”, “Sarajevogasa” i “Toplana”.
Iako je Uprava “BH gasa” tražila da nova cijena gasa bude 600 KM, iz Ministarstva energetike i rudarstva FBiH naglašavaju da je ovaj zahtjev odbijen jer je, prema svim pokazateljima, moguće i realnije veće sniženje.
Kako “Nezavisne” saznaju, u petak bi na vanrednoj sjednici Vlade FBiH trebalo da bude imenovan novi Nadzorni odbor preduzeća “BH gas”, koji će, u skladu sa zakonskim ovlastima i zahtjevom ovog ministarstva, donijeti odluku, koju će potvrditi Vlada FBiH, da cijena gasa bude 550 KM.
Iz “BH gasa” u četvrtak su saopštili da, kao društveno odgovorno preduzeće, žele podržati inicijativu ministra Džindića i vlastitim primjerom podstaći i druge kompanije u lancu – KJKP “Sarajevogas” i “Toplane” Sarajevo da krenu istim putem te da i krajnji korisnici, građani Sarajeva, osjete benefite njihovog dosadašnjeg truda i poteza koje su povukli.
“Nažalost, prethodna smanjenja cijene gasa nisu prema građanima imala efekta, budući da su popraćena povećanjem cijene grijanja za građane Sarajeva. U tom smislu očekujemo i dalje punu podršku ministra kako bi se osigurala lančana reakcija snižavanja cijena od strane kompanija u vlasništvu kantona”, naveli su iz ove kompanije.
Kako stoji u saopštenju, ova inicijativa mora biti stalna i kontinuirana, jer je ključno da se osigura redovno plaćanje dobavljačima i izbjegnu velika dugovanja i plaćanje penala po tom osnovu.
Jedino tako možemo osigurati da građani i veliki potrošači imaju dugoročni benefit od ove inicijative i da se u konačnici ne protumači kao populističko ‘gašenje požara’. KJKP ‘Sarajevogas’ na dan 7. januara 2016. godine ‘BH gasu’ za uredno isporučeni prirodni gas duguje 69.596.554,63 KM plus 15.795.511,15 KM obračunatih zakonskih zateznih kamata”, naveli su iz “BH gasa” .
Ženja Ljubuškić, portparol KJKP “Toplane” Sarajevo, kazao je da ovo preduzeće podržava odluku Vlade FBiH i kompanije “BH gas”, te da bi ovakva odluka, ako bude primjenjivana od januara, mogla dovesti do toga da “Toplane” Sarajevo prvi put nakon mnogo godina posluju bez gubitka.
“Naravno, pozitivno poslovanje naša kompanija mogla bi ostvariti u slučaju da cijena grijanja za krajnje korisnike ostane ista”, istakao je u četvrtak Ljubuškić.
Međutim, kako su nam saopštili iz KJKP “Sarajevogas”, cijena distribucije neće biti umanjena, ako Vlada Kantona Sarajevo ne odluči drugačije.
Trenutno, cijena distribucije gasa po metru kubnom u Kantonu Sarajevo iznosi nešto više od osam feninga.
Sabina Maksumić iz Sarajeva, jedan od potrošača, ističe da je pozitivna odluka Vlade FBiH o smanjenju cijene gasa za 15 posto, ali da se boji da to neće puno uticati na građane Sarajeva ako ne dođe do smanjena cijene centralnog grijanja i cijene distribucije gasa u Kantonu Sarajevo. Nezavisne novine

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti