Petak 21. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCijena nafte ispod 31 dolara za barel

Cijena nafte ispod 31 dolara za barel

LONDON/NJUJORK, Cijena američke sirove nafte survala se danas ispod 31 dolara za barel, intenzivirajući rasprodaje koje su je gurnule ispod 12-godišnjeg mimimuma usljed prezasićenosti ponude, jačanja dolara i “mlake” tražnje.

Američka “laka” nafta WTI za isporuke u februaru srozala se u trgovanju u Aziji za 87 centi, ili 2,77 odsto, na 30,54 dolara za barel jutros oko 6,30 časova po srednjoevropskom vremenu, izvještava agencija AFP.

Evropska referenca za cijenu “crnog zlata”, sirova nafta tipa “brent” pala je 98 centi, odnosno 3,11 procenata, na 30,57 dolara.
Posljednji put je cijena nafte WTI bila tako niska u decembru 2003. godine, kada je iznosila samo 29,66 dolara za barel, a “brent” je na dnu bio u aprilu 2004. godine s cijenom od 29,95 dolara.

Cijene ovog energenta su pale 10 odsto prošle nedjelje, pošto je porasla zabrinutost investitora zbog prezasićenosti globalne ponude i slabosti na ključnom tržištu, u Kini, koja je najveći svjetski potrošač energije.

Potencijalni geopolitički rizici, uključujući eskalaciju tenzija između Saudijske Arabije i Irana, takođe drže trgovce u neizvjesnosti.
Jačanje “zelene novčanice”, zbog kog nafta izražena u američkom dolaru postaje skuplja za zemlje koje imaju slabije valute, takođe je ključni faktor današnjeg pada cijena, smatraju analitičari.

“Pad cijena nafte uglavnom potiče od povećanog jačanja dolara… To je u najvećoj mjeri doprinijelo ovakvom kretanju cijena”, izjavio je investicioni analitičar kompanije “Filip fjučers”, Danijel Ang, za agenciju AFP.

Međutim, Ang je mišljenja da cijene neće pasti ispod psihološke granice podrške od 30 dolara.
“Možda ćemo imati određeni opšti pad na kratak rok, gdje cijene mogu nastaviti još malo da slabe, ali mislim da će ostati podržane na nivou od 30 dolara”, rekao je on.

Tržište se takođe priprema za nove isporuke ove sirovine iz Irana, nakon što budu ukinute zapadne ekonomske sankcije prema toj zemlji, u skladu sa sporazumom postignutim prošle godine o ograničavanju nuklearnog programa Teherana.

To bi moglo da ulije još milione barela nafte dnevno na već zasićeno globalno tržište za nekoliko mjeseci.

“Kada imate pretjeranu ponudu, to će nastaviti da vrši pritisak na cijene”, kaže za “Blumberg njuz” glavni analitičar kompanije “CMC markets” u Sidneju, Rik Spuner.

“Naftnim investitorima predstoji nekoliko teških mjeseci, posebno kada se ima u vidu najavljeno povećanje izvoza iz Irana. Vjerovatno ćemo zbog ovakvih cijena biti svjedoci smanjenja proizvodnje, ali može proći nekoliko mjeseci dok dođe do toga”, rekao je Spuner, navodi francuska agencija. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti