Petak 22. Septembar 2023.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiRafinerija nafte Brod: Neosnovane pritužbe o zagađenju vazduha

Rafinerija nafte Brod: Neosnovane pritužbe o zagađenju vazduha

BANJALUKA, Pritužbe na rad Rafinerije nafte u Brodu koje se odnose na zagađenje vazduha u Slavonskom Brodu su neosnovane, jer su postrojenja rafinerije zaustavljena 16. decembra prošle godine i rad nastavljaju 27. januara, u skladu sa operativnim planom o planskom zaustavljanju postrojenja radi sprovođenja godišnjeg remonta na sekcijama stare i nove linije proizvodnje.

Na nivou nadležnih ministarstava Republike Srpske i BiH, s jedne strane, i Ministarstva ekologije Hrvatske, s druge strane, formirana je radna grupa koja zasjeda dva puta godišnje s ciljem unapređenja životne sredine, a Rafinerija nafte u Brodu redovno sprovodi sve ekološke procedure i ispunjava sve ekološke standarde, saopšteno je iz rafinerije.

U saopštenju se pojašnjava da se u ovom periodu svake godine pojavljuje problem povećane koncentracije čestica PM-10 i PM-2,5 u iznosima većim od graničnih i tolerantnih vrijednosti, a koje se izražavaju u mikrogramima na metar kubni.

Ova previsoka koncentracija čestica nastaje za vrijeme sezone grijanja, kada na teritoriji Broda i Slavonskog Broda počinju da rade kotlovnice i individualna ložišta građana, a na to se u ovo doba godine dodaju i nepovoljni vremenski uslovi.

Na povećanje koncentracije čestica utiče i emisija izduvnih gasova iz automobila, izazvanih većom frekvencijom u saobraćaju zbog praznika, kao i povećana upotreba soli i pijeska pri održavanju saobraćajnica. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti