Utorak 21. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasSrbijagas preuzima i fabriku "Toza Marković"

Srbijagas preuzima i fabriku “Toza Marković”

BEOGRAD, JP Srbijagas će preuzeti fabriku “Toza Marković” koja vrijedi 22 miliona evra, a njen dug samo za gas iznosi 20 miliona evra.

Osim što je potvrdio da “Srbijagas” preuzima učešće u vlasništvu preduzeća “Toza Marković”, na osnovu dugova za isporučeni gas, generalni direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović u intervjuu za N1 televiziju najavio je i mogućnost da se većinski preuzme kikindsko preduzeće čiji je vlasnik od juna u pritvoru.

Bajatović je rekao da je “Srbijagas” sindikalnim protestima bio onemogućen da obustavi isporuku gasa fabrici i tako spreči gomilanje milionskih dugova, zato je blokirao račun fabrike i podnio krivične prijave.

Fabrika “Toza Marković” u stečaju je od aprila pretprošle godine, po zahtjevu “Erste banke” zbog duga od 5,5 miliona evra. Nakon mnogobrojnih odlaganja i održanih ročišta u Privrednom sudu u Zrenjaninu na kojima je razmatran plan reorganizacije fabrike, veliki povjerioci saglasili su se sa novim planom reorganizacije. Preostaje još da se održi ročište na kojem bi taj plan bio i zvanično prihvaćen, najavio je Zoran Sredojev, predsjednik “Nezavisnog“ sindikata “Toze Markovića“.

Velik broj povjerilaca obuhvaćen je planom reorganizacije i trebalo je usaglasiti zahtjeve onih kojima kikindska fabrika za proizvodnju crepa duguje najviše.-“Srbijagas“ je najveći povjerilac naše fabrike i naš dug prema ovoj firmi je 20 miliona evra. Stoga će doći do prelaska duga u akcije, firma će biti akcionarsko društvo u reorganizaciji, a “Srbijagas“ će preuzeti vlasništvo – napominje Sredojev i dodaje da to daje izglede da preduzeće može opstati na tržištu.

“U fabrici je zaposleno 605 radnika, koliko je i predviđeno planom reorganizacije. U ovoj godini proizvedeno je 45 miliona komada crepa i do dva miliona kvadrata pločica.- Plan reorganizacije ima smisao samo u slučaju da postoji proizvod koji se plasira na tržištu i koji otplaćuje dugovanja. Prije mjesec dana prestala je potreba za 110 zaposlenih, jer je zaustavljen jedan pogon koji proizvodi crep, a ovih dana 109 radnika iz fine keramike poslato je kući pošto je kupac za kojeg radimo odlučio da napravi pauzu od 60 dana, odnosno ima velik broj naših proizvoda na lageru. U ovom momentu na lageru imamo oko šest miliona komada crepa i nekoliko stotina hiljada pločica “, dodaje naš sagovornik.

Prema sadašnjim najavama, prvih dana februara u pogonu fine keramike ponovo će započeti proizvodnja, a s početkom marta i proizvodnja crepa, te se očekuje ponovno angažovanje oko 200 radnika. Zaposleni primaju minimalnu zaradu, a Sredojev napominje da su očekivanja da se plate vrate na nivo pre stečaja, kada započne proizvodnja u narednoj godini.

Planom reorganizacije predviđeno je vraćanje duga u narednih 10 godina uz grejs period od godinu dana. Najveći povjerioci su banke i “Srbijagas“ i oni će prvi dobiti sredstva. Kapital fabrike procjenjen je na 22 miliona evra, a dugovanja su 50 miliona. Najviše se duguje za utrošeni gas, 20 miliona evra. Nakon usvajanja plana reorganizacije ova firma biće AD “Toza Marković“ u reorganizaciji. Dnevnik

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti