Ponedjeljak 20. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaNerealni zahtjevi "HES Vrbas"

Nerealni zahtjevi “HES Vrbas”

BANJALUKA, Ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić istakao je da je nerealan zahtjev preduzeća “HES Vrbas” Banjaluka, koje je imalo koncesiju za izgradnju dvije hidroelektrane na Vrbasu, a koje od Republike Srpske traži odštetu od 46 miliona KM na ime ulaganja i izgubljene dobiti.Đokić je naglasio da Vlada intenzivno pregovara sa “HES Vrbas” u vezi sa mirnim rješavanjem ovog pitanja, ističući da trenutno ne postoje razlozi za pokretanje arbitraže u ovom slučaju.

“Preduzeće `HES Vrbas` nije izvršilo svoje obaveze u skladu s Ugovorom o koncesiji iz 2004. godine potpisanim sa Vladom Srpske u rokovima i dinamici koja je bila planirana i mislim da oni tu moraju preuzeti odgovornost”, rekao je Đokić za “Nezavisne novine”.

Prema Đokićevim riječima, pregovori koje Vlada vodi sa koncesionarom “HES Vrbas” trebalo bi da se završe time da “HES Vrbas” izađe iz ovog projekta i da se na rijeci Vrbas nastavi započeta koncesiona aktivnost, gdje bi “Hidroelektrana Bočac” gradila hidroelektranu ili eventualno više njih u narednom periodu.

“Mislim da je `HES Vrbas`, u pogledu aktivnosti koje je sprovodio, finansijski precijenio ono što su oni do sada uradili. Zato je potrebno na realan način sagledati ono što su do sada uradili i koliko su uložili u ovaj projekat i pokušati dogovorom to pitanje riješiti i to tako da im se ta vrijednost ulaganja nadoknadi”, poručio je Đokić. Srna

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti