Utorak 28. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiGolić: Rafinerija Brod je u remontu i ne zagađuje okolinu

Golić: Rafinerija Brod je u remontu i ne zagađuje okolinu

SARAJEVO, Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je danas u Sarajevu da se Rafinerija Brod nalazi u redovnom remontu, čime je demantovala hrvatskog poslanika u Evropskom parlamentu Tonina Piculu koji je nedavno ustvrdio da Rafinerija zagađuje Slavonski Brod i okolinu.

“Mi smo iz medija čuli da je uvaženi poslanik u Evropskom parlamentu iz Hrvatske Tonino Picula izjavio da je došlo do prekomjernog zagađenja u Slavonskom Brodu zbog rada Rafinerije u Brodu. Dužna sam da sve obavijestim, a obavijestili smo i evropske parlamentarce, da je Rafinerija na redovnom zimskom remontu od 15. decembra do kraja januara”, rekla je Golićeva novinarima u Sarajevu.

Prema njenim riječima, 10. januara kada su iz Hrvatske naveli da u vazduhu postoje praškaste materije većeg procenta nego što su potrebne, Rafinerija Brod nije radila, a kao produkt tog zagađenja praškaste materije nisu bile nus proizvod rada Rafinerije nego fosilnog goriva iz individualnih ložišta i toplana.

Ona je pojasnila da su kao problem, koji se javlja kod Rafinerije kada je u redovnom pogonu, sumpordioksid, ugljendioksid i benzen, materije koje dolaze radom Rafinerije, ali one nisu identifikovane u vazduhu, nego samo praškaste materije.

Reagujući na namjeru Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad na području Trgovske Gore kod Novog Grada, Golićeva je istakla da je to aktuelan problem za sve građane BiH, a posebno u opštinama koje se nalaze u slivu rijeke Une, a to su Kostajnica, Novi Grad, Bosanska Krupa, Bužim, Bihać, Velika Kladuša i Cazin.

Ona je podsjetila da su načelnici tih opština uputili protestno pismo i zatražili od institucija BiH da zaštite oko 200.000 stanovnika koji žive na tom području, i da spriječe izgradnju odlagališta radioaktivnog otpada i potrošenog nuklearnog goriva.

“Mi smo u Narodnoj skupštini Republike Srpske donijeli rezoluciju u vezi sa ovim problemom, i vjerujemo da će se taj akt naći i na dnevnom redu Parlamenta Federacije BiH. Računamo da će i Parlamentarna skupština BiH svojom rezolucijom obavezati sve predstavnike u zajedničkim institucijama da diplomatskim kanalima spriječe odlaganje radioaktivnog otpada i potrošenog nuklearnog goriva kod Trgovske Gore”, rekla je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Posebnu zahvalnost Golićeva je uputila Agenciji za radiacionu i nuklearnu bezbjednost BiH na maksimalnom stručnom angažmanu u mjerenju stepena zagađenja tla na pomenutom lokalitetu, ali i zalaganju kod međunarodnih institucija da se takva pojava osujeti.

Ona ističe da je nezapamćeno da neka država odlaže radioaktivni otpad na granici sa svojim susjedima.

“Mislim da to u svijetu ne postoji. Radioaktivni otpad trebalo bi da bude vraćen nakon obrade u zemlju porijekla ili da se odlaže u mjestu nastanka u specijalizovanim kontejnerima na specijalizovanim mjestima, kao što bi to trebalo da bude u okviru nuklearke Krško”, navela je Golićeva.

Ona je dodala da Republika Srpska još nije obaviještena od Hrvatske da je na području Trgovske Gore izvršena procjena o uticaju na životnu sredinu, izražavajući nadu da neće doći do uspostavljanja odlagališta radioaktivnog otpada i potrošenog nuklearnog goriva.

“Mi ćemo učiniti sve kako bi 200.000 ljudi u slivu rijeke Une i njenih pritoka nastavilo da bezbjedno živi, bez opasnosti po njihovo zdravlje”, poručila je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Golićeva danas u Sarajevu učestvuje u radu međuministarskog sastanka o ispunjavanju međunarodnih obaveza u vezi sa ekologijom u BiH. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti