Srijeda 29. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiRiTE Stanari: Od maja komercijalni rad

RiTE Stanari: Od maja komercijalni rad

STANARI, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas da će Vlada, putem predstavnika u drugim kompanijama i regulatornim tijelima na nivou Republike Srpske i BiH, dati punu podršku da normalno teče proces probnog rada u EFT Rudniku i termoelektrani /RiTE/ Stanari, te pripreme za izlazak na mrežu u punom kapacitetu, koji je predviđen u maju.

Tokom obilaska kontrolne sobe i pulta Termoelektrane, Đokić je rekao novinarima da je pogon u testnoj fazi i da je počela sinhronizacija sa energetskom mrežom.

“Ostvarena je ideja i postignut cilj da imamo novi energetski objekat u Republici Srpskoj, prvi takav objekat u regionu nakon više od 20 godina”, rekao je Đokić.

On je istakao da to čini ponosnim Republiku Srpsku i njenu Vladu, koja je svojim angažovanjem pružala veliku podršku i pomoć u izgradnji ovog objekta.

Đokić je naveo da je objekat vrijednosti oko 560.000.000 evra, instalisane snage 300 megavata i da će u narednom periodu bitno poboljšati strukturu industrijske proizvodnje Srpske, povećati energetske bilanse proizvodnje električne energije i obezbijediti novi kvalitetni razvoj i napredak ekonomije Republike Srpske.

On je podsjetio da je projekat realizovan u saradnji sa kineskim partnerom “Dongfang”, sa kojom se priprema realizacija novog projekta izgradnje Termoelektrane “Gacko dva”.

Đokić očekuje da će u Termoelektrani biti zaposleno oko 800 ljudi, da će posao imati kvalitetna struktura mlađih inženjera i tehničara koji su stekli nova znanja.

On navodi da će RiTE u Stanarima pružati podršku stvaranju novih kadrova na visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj koje će kasnije preuzimati.

Đokić navodi da su plate zaposlenih u Termoelektrani za oko 50 odsto veće od prosjeka u Republici Srpskoj.

Tehnički direktor Termoelektrane Savo Mirković rekao je da je Termoelektrana Stanari u testnoj fazi i da radi kapacitetom od 80 odsto ili 240 megavata.

“Za dan dva izlazimo na projektovani kapacitet od 300 megavata i testna faza trebalo bi da traje do februara. Početkom marta započinje jednomjesečni probni rad, a u maju početak komercijalnog rada“, rekao je Mirković.

Prva sinhronizacija sa elektro mrežom započeta je 4. januara.

Predstavnik kompanije “Dongfang” Jang Kaj Đen zahvalio je EFT grupi koji su ovu kompaniju prepoznali kao partnera.

U maju 2010. godine potpisan je ugovor za izgradnju Termoelektrane “Stanari” sa kineskom firmom “Dongfang elektrik korporejšn”, za šta je kredit od 350.000.000 evra obezbijedila Kineska razvojna banka.

Termoelektrana “Stanari” biće kapaciteta 300 megavata, sa planiranom godišnjom proizvodnjom 2.000 gigavat-časova i godišnjom potrošnjom uglja od 2,3 miliona tona.

Po završetku izgradnje, Termoelektrana će zapošljavati oko 850 radnika. To će biti prva elektrana u jugoistočnoj Evropi čiji će rad biti usklađen sa tehnološkim i eko-standardima EU, zbog čega nema opasnosti od zagađenja dobojskog područja i šire okoline.

Pod nazivom “EfT-Rudnik i Termoelektrana Stanari” preduzeće posluje od januara 2008. godine. Ukupna vrijednost projekta veća je od 560.000.000. evra, što uključuje izgradnju termoelektrane i razvoj rudnika do potrebnog kapaciteta. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti