Petak 1. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i Gas"Sankor" kupuje domaćeg rivala "Kanadian Oil Sends"

“Sankor” kupuje domaćeg rivala “Kanadian Oil Sends”

OTAVA,  Kanadska naftna kompanija Sankor kupiće domaćeg rivala “Kanadian Oil Sends” (COS) za 6,6 milijardi kanadski dolara (4,55 milijardi američkih dolara) u akcijama.

Sankor je u okviru dogovora pristao da poveća svoju početnu “neprijateljsku” ponudu sa 0,25 na 0,28 vlastitih akcija za jednu dionicu COS-a, objavile su dvije kompanije, okončavši tromjesečno natezanje u pregovorima, prenosi agencija Frans pres.

Dogovorena suma podrazumijeva i dug COS-a od 2,4 milijarde kanadskih dolara.

Najveći kanadski proizvođač nafte, Sankor, poslao je “neprijateljsku” ponudu COS-u u oktobru prošle godine kako bi došao njihove jedine imovine – 36,7 odsto udjela u konzorcijumu Sinkrud, koji posjeduje najveće nalazište naftnog pijeska u zapadnoj Kanadi.

Sankor već ima 12-procentni udio u tom konzorcijumu, koji obuhvata još šest drugih naftnih kompanija, uključujući EksonMobajl koji je ima udio preko svog kanadskog ogranka Imperijal Ojla.

Poslije prvobitnog odbacivanja Sankorove ponude, COS je ocijenio da je najnovija ponuda fer i preporučio akcionarima da je prihvate, navodi Frans pres.Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti