Subota 2. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostU Prokuplju predstavljen program "Energija za otpad"

U Prokuplju predstavljen program “Energija za otpad”

PROKUPLJE, U Prokuplju je predstavljen program “Energija za otpad”, a zemlje Evrope su ovim projektom riješile problem odlaganja komunalnog otpada.

U organizaciji Topličkog upravnog okruga i Unije privrednika u Prokuplju predstavljen je program “Energija za otpad” Agencije za regionalni razvoj Slovačke.

“U posljednjih nekoliko godina u zamljama Evropske unije komunalni otpad se prerađuje i djelimično koristi za proizvodnju struje”, kazao je Lubo Modranski iz Slovačke i dodao da su na taj način riješeni veliki problemi, kao što su zaštita životne sredine, nova radna mjesta i čuvanje prirodnih resursa.

Naveo je i da su razvijene zemlje Evrope ovim projektom djelimično riješile i veliki problem odlaganja i skladištenja komunalnog otpada.

“Dobro je da se sve lokalne samouprave u Srbiji upozaju sa načinom ovakvog pretvaranja komunalnog otpada u energiju”, izjavio je predsjednik opštine Prokuplje Miroljub Paunović i dodao da je ta opština zainteresovana za ovakav način recikliranja otpada, posebno za izgradnju postrojenja za spaljivanje komunalnog otpada i njegovo pretvaranje u električnu energiju.

Paunović je najavio i konkretnu pomoć stručnjaka iz Slovačke u izradi projekata za dodjelu pretpristupnih sredstava EU za tu namjenu.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici sve četiri topličke opštine – Kuršumlije, Blaca, Prokuplja i Žitorađe. Beta

1 KOMENTAR

  1. Pored radnih mesta, mislim da je ovo jako bitno za okolinu. Zamislimo samo kakve sve glodare i insekte,a i životinje to privlači. Pa na to dodajmo posle deratizaciju ili dezinsekciju, koja bi verovatno bila neophodna da se odradi kako bi se stvari doveleu red.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti