Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaHET: Smanjeni troškovi za gotovo 2.500.000 KM

HET: Smanjeni troškovi za gotovo 2.500.000 KM

TREBINJE, Hidroelektrane na Trebišnjici /HET/, uprkos lošoj hidrologiji, prošle godine poslovale su pozitivno i ispunile plan od 982 gigavat- časa električne energije, a za prvih devet mjeseci troškovi preduzeća smanjeni su za 2.354.000 KM u odnosu na prethodnu godinu, rekao je direktor HET-a Gordan Mišeljić.

HET su po poslovnim rezultatima u vrhu sistema Elektroprivrede Republike Srpske /ERS/, a ovu godinu počeli su sa još većim ambicijama.

“Osim loše hidrologije, imali smo posla u vezi sa revitalizacijom dva agregata Hidroelektrane /HE/ Dubrovnik 1, za koju je planirano pet mjeseci, ali je prema odluci hrvatske Elektroprivrede produžena na sedam i po mjeseci i vraćena na mrežu tek ove godine”, istakao je Mišeljić.

On je rekao da na dobre proizvodne rezultate nije uticalo ni to što je HET vratio Hrvatskoj elektroprivredi 207 gigavat-časova duga, odnosno 20 odsto ukupne proizvodnje.

“Dobit za 2014. godinu iznosila je 6.112.000 KM, a deset odsto tog iznosa, odnosno 612.000 KM, podijeljeno je u 2015. godini u skladu sa preporukama ERS-a na područje istočne Hercegovine”, naveo je Mišeljić.

Govoreći o planovima za ovu godinu, Mišeljić je izrazio nadu da će HET premašiti plan proizvodnje od 1.047 gigavat-časova.

“Ono što je najbitnije za ovu godinu jeste nastavak završetka radova koje je HET počeo na projektu `Gornji horizonti`, nezavisno od HE `Dabar`, a koji podrazumijeva dovršetak odvodnog tunela od bilećkog polja, završetak kanala kroz Fatničko polje i dovršetak već postojećeg tunela između Fatničkog polja i akumulacije Bileća”, istakao je Mišeljić.

Mišeljić je dodao da će HET, iako do sada nije bilo uspješnih pregovora, pokušati da ostvari dugoročnu saradnju sa Hidroelektranom Čapljina, odnosno Elektroprivredom Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

“Potrudićemo se da ispunimo sve obaveze iz naših vodoprivrednih saglasnosti, a to su izgradnja rezervoara za navodnjavanje, rezervoara `Vrelo oko`, a dobili smo saglasnost od Vlade Srpske i za izgradnju zatvorenog bazena, čija bi realizacija trebalo da uslijedi”, zaključuje Mišeljić. Srna

1 KOMENTAR

  1. ambicije, plan, potrudicemo se, trebali bi, morali bi, kako kazu oni su najbolji, mislimo,…. BLA BLA BLA več 10 godina. Dosta vam je bilo lazi da bina ovakav nacin digli brzo cijene akcija na berzi.
    Dok necete imati konkretnih rezultata, bolice vas glava jos vise jer sledi dalji pad -30% na trenutnu cijenu. Kad je bila cijena 0.45 rekao sam da ce biti 0.36 i tako je i bilo. IDEMO SAD NA 0.29 – AJMO LJUDI, PRODAVAJTE, DIVIDENDA IONAKO NIJE BILO ILI KO DA JIH NIJE BILO KAKO SO PRIKAZALI

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti