Srijeda 17. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiJapanci zainteresovani za energetski sektor BiH

Japanci zainteresovani za energetski sektor BiH

SARAJEVO, Predstavnici japanske kompanije “Marubeni” sa sjedištem u Češkoj i Rumuniji, Kazuja Kodama i Taširo Kimura, posjetili su danas Agenciju za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) gdje su razgovarali s direktorom Agencije Gordanom Milinićem.

Predstavnici japanske kompanije su se interesovali za velike energetske projekte (termo, hidro i vjetroelektrane) kojima BiH raspolaže, kao i velike projekte koji se odnose na sektor voda i okoline.

Direktor Milinić sa saradnicima obavijestio je investitore o velikim projektima kojima raspolažu javne kompanije BiH, kao i privatne, kao i o uslovima za ulaganje i status stranih investitora u BiH.

Investitorima su uručeni raspoloživi projekti, te date detaljnije informacije o njima.

Milinić je istakao značaj da se investitori direktno upoznaju s vlasnicima/nosiocima navedenih projekata, te naglasio da će FIPA pružiti svu potrebnu pomoć oko povezivanja investitora i nadležnih institucija, kao i svaki drugi vid pomoći koja je u nadležnosti Agencije.

“Investitori će dobijene informacije i projekte analizirati, za sve dodatne informacije će se obratiti FIPA, te će informisati Agenciju o daljim koracima. Agencija će biti u stalnom kontaktu s investitorima”, navodi se u saopštenju iz FIPA.

Kompanija “Marubena” osnovana je 1858. godine u Tokiju. Posjeduje 10 kancelarija u Japanu i 117 kancelarija u 64 zemlje svijeta, te broji 4.289 zaposlenih. Posluju u oblasti poljoprivrede, hemijske industrije, energetskom i metalnom sektoru, izgradnje energetskih postrojenja, transporta i mašinske industrije. Fena

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti