Četvrtak 20. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiNovalić: Sačuvati energetsku nezavisnost

Novalić: Sačuvati energetsku nezavisnost

SARAJEVO, Premijer Federacije BiH /FBiH/ Fadil Novalić rekao je da Vlada u svom planu i programu na strateško mjesto privrednih grana stavlja elektroenergetski sektor.

Obraćajući se delegatima Doma naroda Parlamenta FBiH na posebnoj tematskoj sjednici posvećenoj mjerama za poboljšanje stanja u elektroenergetskom sektoru Federacije, Novalić je naglasio da treba sačuvati energetsku nezavisnost, jer dolaze propisi koji unose radikalne promjene na slobodno tržište.

On je upozorio da energetski sektor još živi u takozvanom monopolizovanom prostoru i da liberalizacija tržišta donosi nove izazove.

“Naše prednosti su što smo energetska zemlja, što imamo jak hidropotencijal i ostale resurse koje moramo pametno iskoristiti”, istakao je Novalić.

On je napomenuo i da FBiH ima dva elektroprivredna preduzeća sa svim njihovim slabostima, što se mora prevazići dok slobodno tržište ne počne djelovati u punom kapacitetu.

Pošto je energetski sektor najvažnija grana, kaže Novalić, zadržava se politika investicionih ulaganja u projekte termoelektrana, vjetroelektrana i hidroelektrana.

“Strategija je ulaganje u elektroenergetski sektor i održavanje energetske nezavisnosti u FBiH”, zaključio je Novalić.

Današnja tematska sjednica Doma naroda posvećena je stanju u elektroenergetskom sektoru FBiH. Cilj zasjedanja je definisanje zaključaka, odnosno, mjera za unapređenje stanja u ovom sektoru.

Informaciju o stanju u elektroenergetskom sektoru s prijedlogom mjera za raspravu pripremilo je federalno Ministarstvo energije, rudarstva i industrije. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti