Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiObezbijediti sigurnost elektroenergetskog sektora

Obezbijediti sigurnost elektroenergetskog sektora

SARAJEVO,  Dom naroda Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ zadužio je danas sve subjekte u elektroenergetskom sektoru FBiH da, u okviru nadležnosti, u daljim aktivnostima obezbijede stabilnost u proizvodnji i snadbijevanju električne energije i energetsku samoodrživost tog entiteta.

Na današnjoj tematskoj sjednici delegati su donijeli zaključak da će Dom naroda Parlamenta FBiH dati prioritet razmatranju svih strateških dokumenata federalne Vlade o elektroenergetskom sektoru, a posebno programa restrukturisanja.

Dom naroda je zadužio Vlada FBiH i resorna ministarstva da izvrše analizu i upute u parlamentarnu proceduru izmjene i dopune svih propisa kojim se regulišu oblasti registrovanja, izdavanja odobrenja, proizvodnje i prodaje električne energije s ciljem smanjenja administrativnih prepreka u cijelom procesu i stvaranja povoljnog okruženja za nove investicije u elektroenergetski sektor.

Federalna Vlada zadužena je i da analizira stanje u rudnicima i izvrši specijalnu reviziju poslovanja ukoliko to smatra potrebnim.

Sve pristigle inicijative privrednih društava, privatnih investitora iz oblasti obnovljivih izvora energije i stenogram sa sjednice Dom naroda Parlamenta FBiH proslijediće Vladi i resornim ministarstvima.

Donesen je i zaključak da svake godine bude održana tematska sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH o energetskom sektoru s ciljem praćenja sprovođenja predloženih zaključaka.

Premijer FBiH Fadil Novalić je obraćajući se delegatima danas rekao je da Vlada u svom planu i programu na strateško mjesto privrednih grana stavlja elektroenergetski sektor.

Novalić je naglasio da treba sačuvati energetsku nezavisnost jer dolaze propisi koji unose radikalne promjene na slobodno tržište. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti