Petak 12. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasLukoil smanjuje ulaganja zbog niskih cijena nafte

Lukoil smanjuje ulaganja zbog niskih cijena nafte

MOSKVA, Najveća ruska privatna naftna komanija Lukoil namjerava ove godine smanjiti ulaganja za 1,5 milijardi dolara zbog niskih cijena nafte, kazao je u intervjuu objavljenom u četvrtak izvršni direktor Vagit Alekperov.

“Imamo tri scenarija – aktualni s pretpostavljenom cijenom barela od 30 dolara, optimistični u kojem cijena barela iznosi 40 dolara i krizni sa cijenom barela od 20 dolara. Naš je prethodni scenarij predviđao cijenu barela od 50 dolara”, kazao je Alekperov za poslovni dnevnik RBK.

“Ostanemo li na 30 dolara, naša će planirana ulaganja od 8,5 milijardi dolara morati biti srezana za oko 1,5 milijardi dolara”, naveo je Alekperov.

Rusko gospodarstvo ovisno je o izvozu energenata te ga je ozbiljno uzdrmao novi ciklus pada cijena nafte prema najnižoj razini u 12 godina.

Danas se tako barelom na američkom tržištu trgovalo po 28,12 dolara. Na londonskom tržištu njegova je cijena iznosila 27,72 dolara.

Ruski rublja takođe je danas ponovo oslabio, kliznuvši na novu rekordno nisku razinu prema dolaru. Tako je zbog nastavljenog pada cijena nafte ruska valuta u jutarnjoj trgovinu nakratko potonula prema dolaru više od tri posto, strmoglavivši se preko novoa  od 84 rublja za dolar. Biznis.ba

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti