Nedjelja 3. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNiska cijena nafte usporava istraživanja

Niska cijena nafte usporava istraživanja

BANJALUKA, Rekordno niska cijena sirove nafte na svjetskim berzama predstavlja šansu za jačanje pozicije jedine domaće Rafinerije nafte u Brodu, dok bi sa druge strane mogla usporiti već započeta istraživanja nalazišta nafte u BiH, smatraju domaći zvaničnici i ekonomisti.

Naime, cijena sirove nafte je sada na dvanaestogodišnjem minimumu i, prema posljednjim podacima, ona se kreće oko 27 dolara za barel.

Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, rekao je da su promjene na tržištu sirove nafte, u pogledu smanjenja cijena, povoljan input i pozicija za Rafineriju nafte Brod, nakon nekoliko godina.

“Očekujem da će oni na bazi toga imati i daleko bolje poslovne rezultate nego što je to bio slučaj u prethodnim godinama. Za nas je veoma važno da Rafinerija nafte Brod i Rafinerija ulja u Modriči rade, te da imaju namjeru da se i dugoročno bore za jačanje svoje pozicije na tržištu”, rekao je Đokić.

On je naglasio da je prava šteta što su odnosi u BiH neuređeni, pa smo u situaciji da imamo rafineriju koja bi bez problema mogla obezbjeđivati sve količine nafte za cijelo tržište BiH, ali to, nažalost, ne radi.

“Rafinerija se bori i većim dijelom isporučuje naftu za tržište RS, a djelimično FBiH. Ima raspoložive kapacitete i količine koje može da izveze, ali očito na nivou BiH još nije moguće postići takav dogovor da damo prioritet domaćoj proizvodnji”, smatra Đokić. S tim u vezi, on je najavio da će se u narednom periodu, zajedno s institucijama BiH koje su iskazale spremnost, posebno posvetiti radu na zaštiti kvaliteta tečnih energenata, kako bi se na taj način zaštitila domaća rafinerija od uvoza robe koja vrlo često ima i sumnjiv kvalitet.

Kada je u pitanju projekat istraživanja nafte u RS, koje sprovodi preduzeće “Jadran naftagas”, Đokić je kazao da se ta aktivnost i dalje odvija na području Obudovca, u opštini Šamac.

“Istina, ta aktivnost se sada odvija nešto manjim intenzitetom nego što je bila u početku. Naravno, treba nastaviti ovu aktivnost, ali i imati u vidu da su zbog pada cijene sirove nafte u velikoj mjeri pogođeni i proizvođači sirove nafte i da u tom smislu sada imaju druge prioritete. Da li će se opredijeliti da jednakom dinamikom kao i do sada prate ovaj razvojni projekat istraživanja nafte u RS ili ne, to zavisi od ‘Jadran naftagasa'”, kazao je Đokić.

On je izrazio nadu da će rezultati ovih istraživanja na kraju biti pozitivni, posebno jer određene strukture materijala koje su pronađene u sadašnjoj fazi istraživanja govore o tome da se takvom ishodu mogu nadati. Naglasio je da RS daje punu podrušku ovom projektu.
Goran Radivojac, ekonomski analitičar, rekao je da je generalno posmatrano niska cijena nafte pozitivna stvar za potrošače, ali da je to loša vijest za domaću Rafineriju i započeta istraživanja novih nalazišta nafte, što postavlja pitanje rentabilnosti.

“Na nas se sve to negativno odražava. Tako će naši prihodi od PDV-a biti manji u ovoj godini zahvaljujući tome jer je osnovica manja”, rekao je Radivojac. Sa druge strane, kazao je da je time i Rafinerija ugrožena, jer ima fiksne troškove koji su konstantni, dok je potražnja nafte takva da cijene stalno padaju, pa je rentabilnost njenog poslovanja tek sada ugrožena. Nezavisne novine

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti