Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiGolić: Do 2018. godine smanjiti potrošnju energije za devet odsto

Golić: Do 2018. godine smanjiti potrošnju energije za devet odsto

BANJALUKA, Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da povećanje energetske efikasnosti zauzima značajno mjesto i u Ekonomskoj politici za ovu godinu, a predstavlja i međunarodnu obavezu, jer se Ugovorom o uspostavljanju Energetske zajednice BiH obavezala da će do 2018. godine ostvariti uštede u finalnoj potrošnji energije od devet odsto.

“U postupku pridruživanja EU neophodno je u domaći pravni sistem preuzeti direktive EU koje tretiraju ovu oblast, što smo u dobrom dijelu već i uradili. Naime, na osnovu Zakona o uređenju prostora i građenju, donesena su tri pravilnika koja su stupila na snagu 1. januara i koji propisuju obaveze iz oblasti energetske efikasnosti u zgradarstvu. To praktično znači da svaka nova zgrada za koju je to zakonom i ovim pravilnicima predviđeno mora imati energetski certifikat bez kojeg se ne može izdati upotrebna dozvola”, rekla je Golićeva.

Ona je pojasnila da je riječ o energetskoj efikasnosti u zgradarstvu, koja je prvi put obuhvaćena i obrađena propisima Republike Srpske koji su usaglašeni sa Direktivom EU o energetskim karakteristikama zgrada.

“Izrada i donošenje ovih pravilnika trajalo je skoro godinu dana, uz puno učešće javnosti i stručnih institucija kako bi se došlo do što kvalitetnijih i prihvatljivijih tehničkih rješenja, kojima treba da se obezbijede velike uštede u potrošnji energije u zgradama na način da se smanje ukupne potrebe za energijom i da se povećava ostvareni stepen komfora i standarda korisnika zgrada”, naglasila je Golićeva.

Prema njenim riječima, jedan od bitnih instrumenata za ispunjavanje svih ovih obaveza i podizanje energetske efikasnosti je i realizacija projekta “Energetske efikasnosti u BiH” koji se finansira iz kredita Svjetske banke.

“Projekat je postao efektivan u maju prošle godine, a ukupna vrijednost projekta za BiH iznosi 32 miliona dolara, od čega se na Srpsku odnosi 12,8 miliona ili 40 odsto. Mi smo realizaciju ovog projekta već započeli. U prvoj fazi odabrano je 11 objekata – tri iz oblasti zdravstva i osam iz oblasti prosvjete i kulture koji će biti energetski `utopljeni`. Procijenjena vrijednost investicija u ovih 11 objekata iznosi oko 5,5 miliona KM, uključujući radove i prateće konsultantske usluge”, istakla je Golićeva.

Ona je dodala da Ministarstvo intenzivno radi i na energetskim pregledima drugih objekata koji su označeni kao objekti sa najvećim potencijalom energetske uštede, u okviru kojih sami korisnici ostvaruju ekonomske benefite u vidu smanjenja troškova.

“Bitno je naglasiti da su investicije u mjere energetske efikasnosti u potpunosti ekonomski opravdane, jer se ulaganja otplaćuju iz ostvarenih ušteda, koje, kada je riječ o toplotnoj energiji, odnosno grijanju, mogu biti i 50 odsto. Nije zanemariv ni učinak koji će realizacija ovog projekta imati za rast građevinarstva kao privredne grane, s obzirom da će za izvođenje radova biti angažovane domaće firme”, pojasnila je Golićeva.

Ona je naglasila da se energetskom efikasnošću utiče na zadovoljavanje potreba današnjih generacija za energijom, ne ugrožavajući pri tom opstanak budućih generacija, a forsiranjem i stimulisanjem povećanog korišćenje energije iz obnovljivih izvora čuva se ekološka ravnoteža i smanjuju ukupne emisije štetnih gasova koji izazivaju efekat staklene bašte.

“Cilj ovog projekta je sprovođenje mjera energetske efikasnosti uglavnom na objektima iz oblasti prosvjete i zdravstva, a planirano je da se sanira oko 35 objekata, a možda i više, jer će ukupan broj zavisiti od veličine pojedinačnih investicija. Takođe, u okviru projekta će se raditi na razvoju mehanizama finansiranja mjera energetske efikasnosti, podizanja svijesti građana, izrade baze podataka, provođenja stručnih obuka”, navela je Golićeva.

Ona je rekla je da Ministarstvo potpisalo Memorandum o razumijevanju sa Razvojnim programom UN, jer će se paralelnim finansiranjem iz sredstava projekta “Energetska efikasnost u BiH” i projekta “Zeleni ekonomski razvoj”, zajedničkom realizacijom, omogućiti sprovođenje mjera unapređenja energetske efikasnosti na većem broju objekata, a uštede javnih sredstava koje se ostvare na taj način daju mogućnost za ulaganje u druge oblasti i tako ostvare višestruke koristi. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti