Nedjelja 26. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasEni i Novatek traže naftu u Ulcinju

Eni i Novatek traže naftu u Ulcinju

ULCINJ, Prvorangirani na tenderu za istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju je italijansko-ruski konzorcijum koji čine firme Eni i Novatek, ocijenila je komisija Ministarstva ekonomije Crne Gore.

Oni su objavili rang-listu ponuđača, u koju je list Dan imao uvid, prema kojoj je za blokove 4118-4, 4118-5, 4118-9 i 4118-10 kao prvorangirani ponuđač izabran konzorcijum Eni i Novatek.

Na javni poziv za dodjelu ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika prijavili su se, osim Eni i Novateka, još dva konzorcijuma. U pitanju su grčko-engleski Enerdžin oil i Mediteranean limited i američko-austrijski Marathon oil i OMV.

Tender je zatvoren u maju 2014. godine, a Ministarstvo ekonomije je odluku o prvorangiranom ponuđaču donijelo krajem decembra 2015. godine, nakon 19 mjeseci.
Na tenderu je ponuđeno 13 blokova, a četiri za koja je odabran Eni i Novatek nalaze se u Ulcinju, odnosno u dijelu Jadranskog mora koje pripada opštini Ulcinj.

Ministar ekonomije Crne GoreVladimir Kavarić je nedavno najavio da će se u ovoj godini početi sa istraživanjem nafte i gasa u Jadranskom moru. Da bi se sa tim počelo, nakon objavljivanja rang-liste, potrebno je da se sastavi ugovor o koncesiji sa odabranim ponuđačem. Nakon što se ugovor koncipira, potrebno je da ga usvoji Vlada, a zatim i Skupština.

Koncesija će se izdati na 30 godina, a Skupština je prije zaključivanja javnog poziva za istraživanje i eksplotaciju nafte i gasa usvojila Zakon o porezu na ugljovodonike.
Prema tom aktu, porez na ugljovodonike iznosiće 59 odsto, a od tog prihoda 20 odsto će ići u državni budžet, a 80 odsto u poseban fond za ugljovodonike.

To je urađeno po norveškom modelu, međutim u Norveškoj se u državni budžet slivaju samo četiri procenta od prihoda od poreza na ugljovodonik, a ostatak ide u poseban fond.

Pomoćnik ministra ekonomije Vladan Dubljević, koji je u tom resoru bio najviše zadužen za tender i pregovore sa ponuđačima, ranije je kazao da je prosjek u istraživanjima da od deset bušotina tri do četiri budu uspješne.

Trošak po jednoj bušotini može biti 100 do 200 miliona dolara i Crna Gora nije mogla sama finansirati takva istraživanja rekao je ranije Dubljević. CdM

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti