Subota 2. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCijene nafte se vratile ispod 30 dolara za barel

Cijene nafte se vratile ispod 30 dolara za barel

NJUJORK/LONDON, Cijene sirove nafte vratile su se danas, nakon dvodnevnog rasta, na nivo ispod 30 dolara za barel u azijskom trgovanju, pošto je zabrinutost u vezi sa prezasićenom ponudom ponovo izbila u prvi plan, prenosi agencija Frans pres.

Poslije pada na 12-godišnji minimum, cijene “crnog zlata” su krajem prošle nedjelje skočile podstaknute nadom da će planovi u vezi sa daljim mjerama privrednih podsticaja u evrozoni i Japanu “oživjeti” tražnju. Međutim, kratkotrajan oporavak cijena se juče raspršio zbog uporne zebnje trgovaca u pogledu preobimne ponude nafte na tržištu.

Američka “laka” nafta WTI za isporuke u martu pala je danas u Aziji za 91 cent, ili 3,0 odsto, na 29,43 dolara, dok se sirova nafta tipa “brent”, takođe za martovske isporuke, srozala čak za 1,14 dolara, ili 3,74 procenta, na 29,36 dolara za barel.

Cijena nafte WTI je juče u trgovanju u SAD potonula 5,7 odsto, a “brent” je pojeftinio za 5,2 procenta.

“Ovaj pad ne iznenađuje mnogo, jer su osnovne poluge tržišta nafte i dalje slabe”, kaže za Frans pres analitičar kompanije “Filip fjučers” u Singapuru, Danijel Ang, i dodaje da smo “svjedoci pretjerane ponude i ne tako izražene tražnje, pa će biti jako teško sačuvati više cijene”. Agencije

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti