Petak 19. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiĐokić: Za 15 dana koncesija "Elektroprivredi" za "Buk Bijelu"

Đokić: Za 15 dana koncesija “Elektroprivredi” za “Buk Bijelu”

BANJALUKA, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da će Vlada u roku do 15 dana dodijeliti preduzeću “Elektroprivreda Republike Srpske” i Hidroelektrani “Višegrad” koncesiju za izgradnju hidroelektrana “Buk Bijela”.

Đokić je rekao da je namjera Vlade da “Elektroprivreda” bude nosilac izgradnje najvećih energetskih objekata u Republici Srpskoj.

“Ulaskom u realizaciju projekta ‘Buk Bijela’, u okviru kojeg su planirane četiri elektrane, ‘Elektroprivreda’ će se pokazati i predstaviti kao jedan od najvećih investitora i nosilac izgradnje velikih energetskih projekata u ovom dijelu Evrope”, rekao je Đokić za današnji “Pres Republika Srpska”.

On je dodao da Vlada nije promijenila stav po pitanju privatizacije “Elektroprivrede”, što je i stav Narodne skupštine Srpske.

“Neće biti privatizacije ‘Elektroprivrede’ više od onoga što je privatizovano kada se prošlo kroz proces privatizacije kompletne privrede Srpske, od 1998. do 2005. godine”, rekao je Đokić.

Prema njegovim riječima, nakon kraha projekta “Južni tok” i zamrzavanja “Turskog toka”, u Republici Srpskoj se radi na izradi projekta gasifikacije, pri čemu je potrebno raditi na njenom produženju prema Krajini.

“Za sada nismo razmatrali mogućnost priključenja na novi gasovod ‘Tesla’ koji se najavljuje u Srbiji. Sa Srbijom smo formirali zajednički energetski komitet i aktiviraćemo njegov rad, te razmatrati više pitanja, od kojih je jedno učešće u energetskim projektima između Republike Srpske i Srbije. U okviru tih pitanja bilo je i pitanje gasifikacije”, rekao je Đokić.

Govoreći o inicijativi za izgradnju jadransko–jonskog gasovoda, Đokić je rekao da on nije realan i da ne može biti ostvaren.

“Prvi razlog je što je preskup i za to nema novca nijedna država u regionu i mislim da je to jedan od najneperspektivnijih gasovoda koji se pojavljuju kao interesantan projekat za područje BiH ili drugih zemalja bivše Jugoslavije”, rekao je Đokić. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti