Srijeda 24. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafta na 34 dolara, do kraja godine očekuje se rast cijena

Nafta na 34 dolara, do kraja godine očekuje se rast cijena

RIJAD, Prevelika ponuda, ogromne zalihe te nepovoljne ekonomske objave pogodovale su dodatnom pritisku na pad cijena sirove nafte, koja je sredinom januara dotakla najniži nivo u posljednjih 12 godina, spustivši se ispod nivoa od 30 dolara za barel.

Cijena nafte tipa Brent (koja je referentna za evropsko tržište) s isporukom u februaru jutros se kretala na nivou od 34,52 dolara za barel, dok se cijena sirove nafte tipa WTI s isporukom u februaru jutros kretala na nivou od 33,69 dolara po barelu, navode analitičari.

Izuzetno blage vremenske prilike u Japanu, Evropi i SAD-u uz istovremeno slabo privredno raspoloženje u Kini, Brazilu, Rusiji i ostalim robno ovisnim privredama zaustavili su u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju rast potražnje za sirovom naftom i spustili je na najniži godišnji nivo (milion barela dnevno) nakon što je u prethodnom tromjesečju potražnja dosegla najviše nivoe u skoro pet godina (2,1 milion b/d).

Po predviđanjima IEA (International Energy Agency), u ovoj godini nas očekuje umjeren rast potražnje na 1,2 miliona barela dnevno.

Na strani ponude, svjetska dnevna proizvodnja nafte povećana je za 2,6 miliona b/d u prošloj godini. Ipak, u decembru je rast smanjen na 0,6 miliona b/d kao posljedica smanjene proizvodnje u zemljama koje nisu članice OPEC-a. Proizvodnja nafte u zemljama članicama OPEC-a smanjena je u decembru za 90.000 barela dnevno na još uvijek visokih 32,28 miliona b/d, što uključuje i proizvodnju ponovno pridružene Indonezije.

Nadalje, Iran, nakon što su ukinute sankcije, navodi da planira potaknuti proizvodnju za dodatnih 500.000 b/d. Po procjenama IEA-e oko 300.000 b/d dodatnih nafte moglo bi se naći na svjetskim tržištima do kraja tekućeg tromjesečja.

Analitičari očekuju da bi se cijena nafte trebala postupno oporaviti prema kraju godine, a glavni razlog vide u padu proizvodnje nafte iz škriljaca (SAD), te porastu globalne potražnje za naftom u trećem i četvrtom tromjesečju 2016. za 1,5 milion barela dnevno u odnosu na prvu polovinu 2016., javlja Index.hr. Fena

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti